Linkovi

Iftar u Bijeloj kući afirmacija onoga što su Amerikanci


Tokom tradicionalnog iftara u Bijeloj kući, predsjednik Obama je podsjetio na vjerske slobode utkane u temelje Sjedinjenih Država, na to da je islam uvijek bio dio Amerike i da su muslimani, kao i svi drugi imigranti stigli u Ameriku kako bi zajednički kovali svoju budućnost, i vremenom su dali i daju značajan doprinos ukupnom napretku Sjednjenih Država.

Čestitajući Ramazan muslimanima u Sjedinjenim Državama i preko jedne milijarde muslimana širom svijeta tradicionalnim pozdravom Ramadan Kareem, Obama se obratio prisutnim predstavnicima muslimanskih zajednica u Americi, medju kojima je ispred muslimanske zajednice porijeklom iz BiH, bio pozvan i Ibrahim Vajzović, profesor na Univerzitetu Fontbonne u Saint Louis-u.

Na iftaru su, po tradiciji, bili predstavnici diplomatskog kora predominantno muslimanskih zemalja u Washingtonu i neki od kongresmena, medju kojima Andre Carson iz Indijane, jedan od dvojice muslimana u američkom Kongresu, uz Keitha Ellisona iz Minnesote.

Obama je podsjetio da je iftar afirmacija onoga što su Amerikanci, podsjetio je na prvi amandman američkog ustava kojim se garantuju vjerske slobode, i na istorijsku činjenicu da je Thomas Jefferson za prvog muslimana amsadora u Sjedinjenim Državam iz Tunisa, organizirao večeru nakon zalaska sunca jer je bio Ramazan, što je bio prvi poznati iftar u Bijeloj kući, prije više od 200 godina.

Kao i mnogi drugi imigranti, generacije muslimana su ovdje kovale svoju budućnost. Postajali su farmeri, trgovci, radili u mlinovima i fabrikama, gradili prugu, i pomagali izgradnju Amerike, rekao je Obama.

On je podsjetio da su muslimani prvi islamski centar u New Yorku izgradili 1890-tih. Da su podigli svoju prvu džamiju u Sjevernoj Dakoti, i na možda najstariju, još uvijek u upotrebi džamiju u Cedar Rapids-u u Iowa-i.

Obama je rekao da je američka nacija ojačana milionima američkih muslimana, prisutnih u svim dijelovima američkog društva. Američki muslimani štite naše zajednice kao policajci, vatrogasci i pripadnici drugih službi hitne pomoći. Američki vjerski lideri su govorili protiv terorizma i ekstremizma, podsjećajući da islam uči da treba sačuvati, a ne uzeti ljudski život.

Američki muslimani časno služe u našoj vojsci, naglasio je Obama i potsjetio da će sljedeće sedmice na iftaru u Penatgonu biti odato posebno poštovanje trojici americkih vojnika muslimana poginulih u Iraku koji su sahranjeni medju ostalim nacionalnim herojima na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Sve to, rekao je na kraju Obama, govoreći na iftaru u Bijeloj kući, pokazuje da Amerika ostaje jedna zemlja, pred Bogom, nedjeljiva i da slobodu i pravdu za sve možemo postići jedino ako živimo po pravilima koja su u središtu svake velike religije, uključujući islam - da drugima radimo ono što bi željeli da oni rade nama.

XS
SM
MD
LG