Linkovi

IDF, Hamas i Palestinski džihad na UN-ovoj "crnoj listi" počinalaca koji povrijeđuju djecu


Arhiv - Palestinska djeca čekaju da prime obrok koji su pripremile humanitarne kuhinje usred nestašice hrane u Rafahu, na ugu Pojasa Gaze, 5. marta 2024.
Arhiv - Palestinska djeca čekaju da prime obrok koji su pripremile humanitarne kuhinje usred nestašice hrane u Rafahu, na ugu Pojasa Gaze, 5. marta 2024.

Generalni sekretar UN-a uvrstio je Izraelske odbrambene snage (IDF) i Hamas na godišnju "crnu listu" počinilaca koji nanose štetu djeci.

"Zaprepašten sam dramatičnim porastom i neviđenim razmjerama i intenzitetom teških prekršaja protiv djece u Pojasu Gaze, Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim", rekao je Antonio Guterres u izvještaju koji je poslat članovima Vijeća sigurnosti UN-a u utorak, ali koji još nije objavljen.

Godišnji izveštaj Djeca i oružani sukobi imenuje i izlaže sramoti one koji regrutuju, ubijaju, sakate ili otimaju djecu, vrše seksualno nasilje nad njima, uskraćuju im humanitarnu pomoć ili napadaju škole i bolnice.

U izveštaju, do kojeg je došao Glas Amerike, Ujedinjene nacije navode da su potvrdile 8.009 teških prekršaja nad izraelskom i palestinskom djecom, ali je proces u toku i spor zbog sukoba. Od toga, 113 slučajeva je bilo protiv izraelske djece, a ostali su bili protiv palestinske djece u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

U izvještaju se navodi da je većina dječjih žrtava u Gazi od 7. oktobra do kraja prošle godine uzrokovana "upotrebom eksplozivnog oružja u naseljenim područjima od strane izraelskih oružanih i bezbjednosnih snaga".

Arhiv - Palestinska djeca ranjena u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze bivaju zbrinuta u bolnici Al Aqsa, u Deir al Balahu, 9. juna 2024.
Arhiv - Palestinska djeca ranjena u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze bivaju zbrinuta u bolnici Al Aqsa, u Deir al Balahu, 9. juna 2024.

Pored Hamasa, naveden je i palestinski Islamski džihad. Obje grupe su prvi put stavljene na listu, optužene za ubistvo, sakaćenje i otmicu djece.

Izveštaj pokriva period od januara do decembra 2023. Hamas je 7. oktobra prošle godine napao Izrael, što je izazvalo rat koji je sada u devetom mjesecu. Izvještaj obuhvata samo žrtve prijavljene ili verifikovane tokom 2023.

Ovo je prvi put da su Izrael ili Hamas stavljeni na crnu listu izveštaja, uprkos ubistvu i sakaćenju stotina djece u najmanje tri prethodna rata u Gazi.

Izraelske oružane i bezbjednosne snage su na listi za ubijanje i sakaćenje djece i zbog napada na škole i bolnice.

"Uključivanje izraelskih snaga na 'listu srama' UN-a je davno zakasnilo i odražava ogromne dokaze o teškim kršenjima prava djece", rekla je Jo Becker, direktorica za zastupanje prava djece u Human Rights Watchu, mailom za Glas Amerike.

Izraelski zvaničnici izrazili su ogorčenje zbog stavljanja vojske njihove zemlje na listu, koja uključuje i talibane i terorističke grupe Al Kaida i Islamska država.

Portparol UN-a je prošle nedjelje rekao da je Izrael obaviješten o stavljanju vojske te zemlje na spisak. Izrael je odmah pokušao da krene u susret objavljivanju izvještaja, odbacivši ga kao dodatnu antiizraelsku akciju Ujedinjenih nacija.

"IDF je najmoralnija armija na svijetu. Nijedna obmanjujuća odluka UN-a to neće promeniti", rekao je u petak premijer Benjamin Netanjahu.

XS
SM
MD
LG