Linkovi

Iako nema konkretnih terorističkih prijetnji, SAD pooštravaju mjere sigurnosti za 11. rujna


National Cybersecurity & Communications Integration Center (NCCIC) u Arlingtonu, Virginia
National Cybersecurity & Communications Integration Center (NCCIC) u Arlingtonu, Virginia

Republikanska senatorica Susan Collins izjavila je da je Amerika posljednjih deset godina – nakon napada na New York i Washington - bila sigurna i zbog posla koje je obavilo Ministarstvo domovinske sigurnosti. Senator Joe Lieberman je dodao da se to može zahvaliti i 'pukoj sreći koju je Amerika imala'.

Nekoliko dana pred desetu godišnjicu terorističkih napada na Ameriku, podignuta je razina sigurnosti u američkim vojnim bazama. Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je da je riječ o preventivnoj mjeri a ne reakciji na neku konkretno terorističku prijetnju.

Rad Ministarstva domovinske sigurnosti danas su ocijenila dva čelna senatora koji predsjedavaju kongresnim odborom koji se bavi tom problematikom. Republikanska senatorica Susan Collins izjavila je da je Amerika posljednjih deset godina – nakon napada na New York i Washington - bila sigurna i zbog posla koje je obavilo Ministarstvo domovinske sigurnosti. Senator Joe Lieberman je dodao da se to može zahvaliti i 'pukoj sreći koju je Amerika imala'. Oba senatora kritizirala su nedostatke u radu Ministarstva domovinske sigurnosti od kojih je jedan nedostatna tehnička opremljenost.

******

Američke sigurnosne agencije uvode dodatne mjere osiguranja oko potencijalnih meta napada. U New Yorku, lukom patrolira policijski čamac s detektorom nuklearnog materijala, a policajci provjeravaju područje ispod muzeja Brooklyn. Premda nema konkretne prijetnje, policajci ističu da 'ovo nije šala. Prijetnja je vrlo stvarna.'

Ministarstvo domovinske sigurnosti tvrdi da nema konkretnih dokaza da al-Qaida planira teroristički napad no poznato je da je ubijeni vođa te terorističke organizacije, Osama bin Laden, želio da se teroristi obruše manjim zrakoplovom na neku sportsku manifestaciju oko godišnjice napada od 2001. godine.

Brad Garrett, bivši agent FBI-a koji se specijalizirao za borbu protiv terorizma, kaže: "Imamo puno malih aerodroma . Mali zrakoplovi mogu letjeti nisko, ispod zone djelovanja radara, tako da je takav plan izvediv."

Novi vođa al-Qaide, Ayman al-Zawahiri, u više je video-snimaka pozivao na napade na američke ciljeve. Frank Cilluffo, direktor Instituta za domovinsku sigurnost na sveučilištu George Washington, kaže da 'ovo nije vrijeme za opuštanje' te da al-Qaidine podružnice iz Jemena i Somalije mogu igrati ulogu u novom napadu na američkom teritoriju: "S al-Qaidom na Arapskom poluotoku, koja ima bazu u Jemenu, i al-Shabaabom, iz Somalije, imate određeni broj američkih stranih boraca koji su boravili u Jemenu i Somaliji i koji predstavljaju prijetnju."

Stručnjaci kažu da al-Qaida na Arapskom poluotoku stoji iza neuspješnog bombaškog napada na američke zrakoplove. Od tada je sigurnost u zračnim lukama povišena. Jonathan Broder iz časopisa Congressional Quaterly kaže da sigurnost treba povećati i u željezničkom prometu: "Željeznički sustavi nisu ni blizu onakve vrste sigurnosti kakva postoji u zračnom prometu."

Ovih dana mjere sigurnosti povećane su na svim transportnim čvorištima.Češće se pregledava prtljaga, a u putničkim vlakovima više je policajaca u civilu. Analitičari kažu da novu prijetnju predstavljaju domaći teroristi koji su radikalizirani putem Interneta. U proteklih deset godina zabilježeno je najmanje 38 pokušaja napada od strane domaćih terorista. U dva navrata zabilježeni su pokušaji bombaškog napada u New Yorku no planeri su uhićeni.

Jonathan Broder kaže da je Amerika još uvijek ranjiva: "Mislim da je naša obrana danas dosta bolja nego što je bila prije deset godina. Ali to nije jamstvo da neki usamljeni terorist ili neki član al-Qaide neće uspjeti proći kroz sve mjere osiguranja."

Drugi protuteroristički stručnjaci kažu da je prevencija najbolja obrana – a to znači uvođenje dodatnih sigurnosnih mjera i jači obavještajni nadzor.

XS
SM
MD
LG