Linkovi

IAEA: Mine pronađene na lokaciji nuklearne elektrane


Nuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je njeno osoblje vidjelo usmjerene protivpješadijske mine koje se nalaze u perimetru ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja.

IAEA je u saopćenju navela da su mine viđene u nedjelju "u tampon zoni između unutrašnje i vanjske perimetarske barijere lokacije". Agencija je saopštila da mine nisu viđene "unutar unutrašnjeg perimetra lokacije".

Rusija je kontrolisala lokaciju od ranih faza svoje invazije na Ukrajinu. IAEA je više puta upozoravala na potencijal nuklearne katastrofe jer se zalagala za sigurnosne i sigurnosne mjere u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Nuklearna elektrana Zaporožja, 9. juna 2023. Iako se elektrana nalazi u Ukrajini, pod ruskom je okupacijom od 2022. godine.
Nuklearna elektrana Zaporožja, 9. juna 2023. Iako se elektrana nalazi u Ukrajini, pod ruskom je okupacijom od 2022. godine.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da mu je rečeno da je postavljanje mina vojna odluka i da je učinjeno u području pod kontrolom vojske.

"Ali, postojanje takvih eksploziva na lokaciji nije u skladu sa sigurnosnim standardima IAEA i smjernicama za nuklearnu sigurnost i stvara dodatni psihološki pritisak na osoblje elektrane - čak i ako je početna procjena IAEA-e zasnovana na vlastitim zapažanjima i pojašnjenjima elektrane da bilo kakva detonacija ovih mina ne bi trebala utjecati na nuklearne sigurnosne sisteme lokacije", rekao je Grossi.

Stručnjaci IAEA-e također nastavljaju da prate dostupnost vode za hlađenje reaktora elektrana nakon junskog uništenja brane Kahovka koja je pogodila rezervoar u blizini elektrane, navodi agencija.

"Lokacija i dalje ima dovoljno vode nekoliko mjeseci", saopštila je IAEA.

Izvoz žitarica

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je da će podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson govoriti o tome kako će izlazak Rusije iz Inicijative za crnomorsko žito naštetiti afričkim državama dok ove sedmice bude u posjeti Keniji i Somaliji.

Portparol Ministarstva finansija rekao je da će Nelson tvrditi da je Rusija odustala od sporazuma o žitu uprkos naporima SAD da olakšaju protok ruskog žita i izvoza đubriva.

Rusija se prošle sedmice povukla iz sporazuma o žitu, tvrdeći da nije imala dovoljno koristi od paralelne inicijative kojom se dozvoljava izvoz ruske hrane i đubriva uprkos zapadnim sankcijama.

"On će naglasiti izuzeća u američkim sankcijama koje su uvijek dozvoljavale kontinuirani protok transakcija u hrani i poljoprivredi", rekao je portparol.

Putin "se udvara" afričkim liderima

Nelsonovo putovanje dolazi u trenutku kada se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema da ugosti afričke lidere u St. Petersburgu u četvrtak i petak obećavajući im besplatno rusko žito "kako bi zamijenilo ukrajinsko žito".

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš apelovao je na Rusiju da oživi dogovor o žitu uz posredovanje UN-a kako bi se omogućio tok izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Tokom svog govora na otvaranju trodnevnog samita o hrani u Rimu, Guterres je rekao da će gladni u svijetu biti najviše pogođeni ako se sporazum ne obnovi. „Najugroženiji će platiti najvišu cijenu“, rekao je.

Neke informacije dali su Associated Press, agencija Frans pres i Reuters

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG