Linkovi

IAEA će pregledati ukrajinske lokacije za koje Rusija tvrdi da proizvode 'prljave bombe'


The director general of the International Atomic Energy Agency, Rafael Mariano Grossi, speaks to the media at U.N. headquarters in New York, Oct. 27, 2022.
The director general of the International Atomic Energy Agency, Rafael Mariano Grossi, speaks to the media at U.N. headquarters in New York, Oct. 27, 2022.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je u četvrtak da bi inspektori trebali stići i početi raditi za nekoliko dana u dva postrojenja u Ukrajini za koje Rusija tvrdi da preusmjeravaju nuklearni materijal za izradu "prljave bombe".

"Imao sam vrlo iscrpnu raspravu s [ukrajinskim] ministrom vanjskih poslova [Dmytrom] Kulebom o tome", rekao je Grossi novinarima u Ujedinjenim narodima u New Yorku. "Došao je do zaključka, a ja sam se složio, da je najbolji način da se otkloni svaka sumnja da se dopusti inspektorima da uđu."

Ruski dužnosnici već nekoliko dana tvrde da Ukrajina planira razviti i upotrijebiti takozvanu prljavu bombu u sukobu s Rusijom. Ukrajina i njezini zapadni saveznici odlučno su odbacili optužbe i sumnjaju da su iznesene kao izgovor za neku vrstu eskalacije u ratu u Ukrajini, vjerojatno operaciju pod lažnom zastavom Moskve.

Prljave bombe kombiniraju konvencionalne eksplozive s radioaktivnim materijalom i dizajnirane su za širenje radioaktivnosti koja može uzrokovati masovnu smrt i kontaminaciju.

"U ovom slučaju postoji vrlo jasna naznaka vrlo visokog dužnosnika Ruske Federacije o radu – zapravo tajnom radu – na preusmjeravanju nuklearnog materijala", rekao je šef IAEA novinarima nakon sastanka s Vijećem sigurnosti UN-a.

Rekao je da će inspektori IAEA-e tražiti je li gorivo u postrojenjima na neki način prerađeno kako bi se izdvojila dva izotopa – cezij i stroncij – koji se koriste u izradi radioloških bombi.

Grossi je rekao da će inspektori svoje zaključke moći donijeti za nekoliko dana.

Rekao je da je jedan od objekata koji članovi tima posjećuju jedinica koju su posjetili prije mjesec dana "s dobrim rezultatom".

Grossi je također izvijestio članove vijeća o svojim nastojanjima da uspostavi demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia. Ruske trupe okupirale su masivno postrojenje od početka marta, dok ukrajinski tehničari nastavljaju njime upravljati. To je često mjesto granatiranja, što povećava šanse za nuklearnu nesreću.

FILE - Distressed local residents sit at a site of a residential area heavily damaged by a Russian missile strike in Zaporizhzhia, Ukraine, Oct. 9, 2022.
FILE - Distressed local residents sit at a site of a residential area heavily damaged by a Russian missile strike in Zaporizhzhia, Ukraine, Oct. 9, 2022.

Šef IAEA-e je proteklih sedmica putovao između Moskve i Kijeva kako bi razgovarao o parametrima za demilitariziranu zonu.

"Ova rasprava predugo traje", rekao je. "Trebali smo već zaključiti; trebali smo uspostaviti zaštitnu zonu."

Rekao je kako je to jedna od njegovih ključnih poruka članicama Vijeća sigurnosti.

"Nadam se da ću to moći učiniti za nekoliko dana, ako bude moguće", rekao je o zoni. "Nastavit ću gurati, to vam mogu jamčiti."

Prekidi struje

Ranije u četvrtak, Ukrenergo, ukrajinska državna energetska firma, rekla je da ograničava korištenje električne energije u više regija u zemlji nakon što su ruski napadi tokom noći ciljali na energetsku infrastrukturu.

Ukrenergo je rekao da je šteta od udara uključivala opremu u središnjem dijelu zemlje. Reklo je da su ograničenja u korištenju električne energije neophodna kako bi se izbjegla preopterećenja mreže i olakšalo popravljanje oštećenih objekata.

Novi napadi na ukrajinska energetska mjesta uslijedili su nakon što je predsjednik Volodymyr Zelenskyy zahvalio radnicima u energetskom sektoru na njihovim naporima da stabiliziraju električnu mrežu.

"Bez obzira na to što neprijatelj čini, naš zadatak je slomiti njegove planove i zaštititi Ukrajinu. I to nije samo nečiji zadatak, ne tiče se samo energetskih djelatnika ili bilo koga drugog. Svjesna potrošnja energije sada je potrebna svim Ukrajincima", rekao je Zelenskyy u svom noćnom obraćanju u srijedu.

Dužnosnik kojeg je postavila Rusija na Krimu rekao je u četvrtak da je napad dronom tokom noći bio usmjeren na termoelektranu na poluotoku koji je anektirala Rusija.

Dužnosnik je rekao da tamo nema opasnosti za opskrbu strujom i da nema žrtava.

Neke informacije za ovaj izvještaj došle su od The Associated Pressa, Agence France-Presse i Reutersa.

XS
SM
MD
LG