Linkovi

I muškarci su predodređeni za skrb o djeci: očevi imaju nižu razinu testosterona


I muškarci su predodređeni za skrb o djeci: očevi imaju nižu razinu testosterona
I muškarci su predodređeni za skrb o djeci: očevi imaju nižu razinu testosterona

Moguće je da su muškarci biološki programirani da im se smanji nivo hormona da bi se mogli više usredotočiti na roditeljstvo umjesto na razmnožavanje

Znanstvenici navode da postoji novi dokazi da su muškarci biološki predodredjeni za njegu djece. Istraživači koji se bave proučavanjem testosterona potvrdili su da kod muškaraca razina tog muškog spolnog hormona jako opadne nakon što postanu očevi, što je biološka promjena koja može pomoći razvoju uloge skrbnika.

Prijašnje su studije ustanovile da muškarci koji su očevi imaju nižu razinu testosterona od onih koji to nisu. Međutim, Christopher Kuzawa, antropolog sa Sveučilišta Northwestern, kaže da za to postoje dva moguća objašnjenja: "Da li je očinstvo to što smanjuje nivo testosterona? Ili muškarci koji od prije imaju niži testosteron imaju veću vjerojatnost da će postati očevi? Da bi to rasvijetlili pratili smo iste muškarce kroz duže razdoblje i mjerili njihov nivo hormona prije i nakon što su postali očevi."

Kuzawa i njegove kolege su koristili studiju provedenu nad velikom skupinom muškaraca na Filipinima kojima je mjeren testosteron u razdoblju od 2005. do 2009., u kojem su neki od njih postali očevi a neki nisu. Kuzawa je otkrio da je najveći pad razine muškog spolnog hormona zabilježen medju očevima, kojima je testosteron opao za oko pola odmah po rođenju djeteta, da bi se kasnije ponešto oporavio. Takodjer, muškarci koji su bili aktivno angažirani u brizi oko djeteta zabilježili su veći pad od onih koji nisu.

Moguće je da su muškarci biološki programirani da im se smanji nivo hormona da bi se mogli više usredotočiti na roditeljstvo umjesto na razmnožavanje. Medjutim, Kuzawa navodi da smanjenje hormona nosi sa sobom i neke zdravstvene koristi: "Visoki nivo testosterona u krvi može povećati rizik oboljenja od raka prostate ili testisa. Takodjer testosteron može umanjiti učinkovitost imunološkog sustava u borbi protiv patogena."

Studija Christophera Kuzawe i njegovih suradnika objavljena je u internetskom izdanju publikacije Proceedings of the National Academy of Sciences.

XS
SM
MD
LG