Linkovi

I bombe i pozivi na mir u završnici kampanje za kongresne izbore


Biračko mjesto u New Yorku (arhivska fotografija)

Bombe poslate poštom visokim demokratskim funkcionerima unijele su dodatni strah i nesigurnost u kampanji za kongresne izbore koji će biti održani za manje od dvije nedjelje.

I fokus je ponovo na oštroj političkoj retorici koja već dugo oblikuje podjele u društvu, iako obje partije pozivaju na smirivanje strasti.

Na mitingu u Wisconsinu, predsjednik Donald Trump pozvao je na mir. Ali potom se obrušio na medije na Twitteru, iako je ranije pozvao na smirivanje političke retorike sa obje strane.

Akteri u političkoj areni moraju da prestanu da tretiraju protivnike kao da su nemoralni. Moramo to da učinimo”.

Donald Trump na mitingu u Wisconsinu
Donald Trump na mitingu u Wisconsinu

Demokrate su odmah uzvratile optužbom da je Trump, napadima na političke protivnike, ključni igrač u podizanju tenzija.

Ovo su bolni momenti za našu zemlju. Ljudi osjećaju mržnju u vazduhu, a ovakvi incidenti samo pogoršavaju i bol i strah”, kaže gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Trumpov nastup prema demokratama u kampanji za kongresne izbore je agresivan.

“Demokratska stranka je postala isuviše ekstremna da bi joj se povjerila vlast. Radikalna politika je opasna i za vašu porodicu i za vašu zemlju”, rekao je predsjednik Trump na mitingu u Montani.

Prije paketa sa bombama, Trump je bio fokusiran na imigraciju, odnosno karavan migranata iz Centralne Amerike koji se kreće kroz Meksiko. Demokrate nastavljaju da motivišu birače da izađu i glasaju, u čemu im pomaže i bivši predsjednik Barack Obama.

“Ulog je veliki. Ako ostanete kod kuće i ne glasate, ako u to ne ubijedite svoje prijatelje, komšije i porodicu – posljedice po našu zemlju i našu demokratiju će biti veoma ozbiljne”.

Obje strane su fokusirane na motivisanje birača u posljednjim danima kampanje, kaže analitičar David Barke​r.

“Objema stranama je potrebna velika izlaznost na dan izbora. Tradicionalno, to je važnije za demokrate jer republikanci redovnije izlaze na izbore, šta god da se desi”.

Demokrate vjeruju u dobar rezultat 6. novembra, kaže demokratski strateg Jim Kessler​.

Demokratski talas stiže. Pitanje je samo koliki će biti? Vjerujem da demokrate mogu da osvoje Predstavnički dom Kongresa, mada ne vjerujem da će uspjeti i Senat”.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj pitanje bezbjednosti i imigracije imati na kraju kampanje, što je klasično oktobarsko iznenađenje koje bi moglo da odluči koja stranka će u naredne dvije godine kontrolisati Kongres.

XS
SM
MD
LG