Linkovi

SAD: Uhapšena osoba zbog improvizovanih bombi u pošiljkama


Sumnjiva pošiljka poslana i na adresu bivšem potpredsjedniku SAD Joeu Bidenu, New York, 25. oktobar 2018.
Sumnjiva pošiljka poslana i na adresu bivšem potpredsjedniku SAD Joeu Bidenu, New York, 25. oktobar 2018.

Jedna osoba je uhapšena zbog slanja improvizovanih bombi u pošiljkama prema kritičarima predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, naveli su američki zvaničnici.

Dvanaest paketa poslato je na adrese među kojima su i bivši američki predsjednik Barack Obama i slavni glumac Robert de Niro.

Trump je na Twitteru ponovio sinoćnji napad na medije, koje je optužio za podsticanje ljutnje u društvu.

"Veliki dio ljutnje koji vidimo u našem društvu je namjerno uzrokovan lažnim i netačnim informisanjem od mainstream medija koje zovem lažne vijesti. Oni rade toliko loše i sa toliko mržnje da se to ne može opisati. Mainstream mediji moraju očistiti svoje djelovanje. Brzo!" poručio je predsjednik SAD-a.

Nekoliko sati nakon što su na adrese Baracka Obame, Hillary Clinton, CNN-a, te još nekoliko cijenjenih javnih ličnosti u Americi stigle improvizovane bombe u cijevi isporučene poštom, Trump je na predizbornom skupu u Wisconsinu napao "neprijateljstvo medija" te novinarima poručio da imaju odgovornost da uspostave pristojan ton.

Sve koji su u srijedu bili mete napada, kao i filantrop George Soros u utorak, predsjednik SAD-a redovno targetira u javnim istupima.

Napadi se dešavaju manje od dvije sedmice uoči kongresnih i izbora u većini američkih saveznih država, za koje i Trump kaže da su referendum o njemu, iako on nije na listama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG