Linkovi

Huti oborili američku bespilotnu letjelicu Reaper


Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper na fotografiji koju je objavila američka avijacija, leti iznad test područja u Nevadi, 14. januara 2020.
Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper na fotografiji koju je objavila američka avijacija, leti iznad test područja u Nevadi, 14. januara 2020.

Pentagon je potvrdio da su militanti Huti, koje podržava Iran u Jemenu, oborili u ponedjeljak dron MQ-9 Reaper.

"Američki MK-9 je oboren ili pao uz obalu Crvenog mora, na područje pod kontrolom Huta u Jemenu. Prve indicije su da je oboren raketom zemlja-vazduh Huta", rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh novinarima odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

Ranije je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman kako bi komentarisao pitanja iz domena nacionalne bezbjednosti potvrdio Glasu Amerike da je američka bespilotna letjelica oborena u blizini Hudajde u istočnom Jemenu. Još nije jasno da li je dron bio naoružan u trenutku obaranja.

Video koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje dijelove razbijenog drona na plaži.

Ovo označava drugo obaranje MK-9 od strane Huta. Prvi je oboren u novembru u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Militanti Huti pokrenuli su u ponedjeljak masivan talas napada, pogodivši dva broda koji putuju međunarodnim brodskim putevima.

Jedan, teretni brod pod zastavom Maršalskih ostrva, u vlasništvu SAD, pretrpio je manju štetu od napada dronom koji su izvršili Huti, dok je brod za prevoz žita Sea Champion pod grčkom zastavom, u vlasništvu SAD, prijavio manju štetu od napada dvije antibrodske balističke rakete u Adenskom zalivu.

Sea Champion M/V nastavio je prema svom planiranom odredištu kako bi isporučio žito u Aden u Jemenu, prema američkoj Centralnoj komandi, koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku.

Singh je kritikovala Hute jer su gađali brod koji je trebalo da obezbijedi hranu za "izgladnjele" jemenske civile.

"Mislim, pogledajte šta tačno radite. Izlažete sopstvenu populaciju riziku", rekla je ona.

Američka Centralna komanda je saopštila da je u ponedjeljak uništen lanser raketa zemlja-vazduh u dijelu Jemena koji kontrolišu Huti, zajedno sa dronom u zapadnom Jemenu koji je bio spreman za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

Američki i koalicioni avioni i ratni brodovi također su tokom noći oborili 10 dronova i jednu protivbrodsku krstareću raketu u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

"To je napredak. I nastavićemo da ih smatramo odgovornim dok ne prestanu", rekla je Singh novinarima.

Ali ona je upozorila da bez podrške Kongresa da se budžet i dodatna sredstva prođu kroz Predstavnički dom SAD, "stvari neće biti održive".

Huti su u nedjelju protivbrodskom balističkom raketom pogodili M/V Rubymar, brod za rasuti teret pod zastavom Belizea u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva. Brod je do obližnje luke prevezen uz pomoć trgovačkog broda i koalicionog ratnog broda.

SAD su u subotu izvele pet napada na Hute, a u jednom od tih napada uništena je bespilotna podmornica. Američka Centralna komanda je u saopštenju navela da je to prvi put kako je primjećeno da Huti koriste podvodni dron od početka napada u oktobru.

Huti, iranski proksiji, saopštili su da se njihovi napadi na međunarodne brodske puteve izvode u znak solidarnosti sa palestinskim Hamasom.

Hamas je 7. oktobra izvršio napad u kojem je ubijeno 1.200 ljudi u Izraelu i zarobljeno oko 240 talaca, od kojih je oko 100 oslobođeno u novembru. Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas kaže da je u izraelskoj kontraofanzivi do sada ubijeno više od 29.000 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG