Linkovi

Uragan Michael za sobom ostavio pustoš i neprocjenjivu štetu za stanovnike dijela Floride


Stanovnici Panama Cityja na Floridi su izašli iz mračnih skloništa kako bi sagledali uništene kuće I trgovinske centre, srušeno drveće I semafore, razbacane dijelove krovova, satelitskih antena I predmeta iz domaćinstava rasutih po zemlji.

Stanovnici Floride koji su se našli pod udarom uragana Michael su počeli raščišćavanje I procjenjivanje štete. Michael se obrušio na to područje kao uragan 4 kategorije, sa vjetrovima jačine 250 kilometara na sat I obilnim kišama. Uragan je također pogodio I savezne države Alabamu, Georgiju, te južnu I sjevernu Karolinu. Najmanje 6 osoba je izgubilo život, među njima I jedna 11 godišnja djevojčica u Georgiji. Uragan je devastirao sjeverni dio Floride, dok velike poplave prijete ostalim dijelovima. Jučer je gotovo 700 hiljada domaćinstava I biznisa još uvijek bilo bez struje.

Stanovnici Panama Cityja na Floridi su izašli iz mračnih skloništa kako bi sagledali uništene kuće I trgovinske centre, srušeno drveće I semafore, razbacane dijelove krovova, satelitskih antena I predmeta iz domaćinstava rasutih po zemlji.

Izgleda kao da je eksplodirala bomba, I sada ne znam šta ću. Svačija kuća je u istom stanju, nema se gdje drugo otići, kaže stanovnica Susan Viafora.

Uragan je za sobom ostavio istu sliku razaranja u mjestu Mexico Beach, prije nego je krenuo ka Alabami, Georgiji, te južnoj I sjevernoj Karolini. Predsjednik Trump je potpisao deklaraciju o velikoj katastrofi za Floridu.

Molimo se za one koji su izgubili život I njihove obitelji. Suosjećamo sa hiljadama onih koji su pretrpili imovinsku štetu, u mnogim slučajevima sve izgubili, sa obiteljima koje su raseljene. Kao I sa poslovanjima koje je pogodio ovaj devastirajući uragan, rekao je Trump.

Nacionalna garda I službe hitne pomoći iz drugih saveznih država su poslale timove I zalihe za one pogođene uraganom. Timovi za pretragu I spašavanje su poslati u cijeli sjeverni dio Floride kako bi doprli do onih koji su zatočeni usljed oluje. Dijelovi najplodnijeg poljopriovrednog zemljišta su uništeni. Potpredsjednik Mike Pence se sastao sa zvaničnicima za poljopriovredu kako bi razgovarali o šteti.

Naša poruka za sve dolazi iz srca američkog naroda, a to je da mi stojimo uz vas. I bićemo uz vas ne samo odmah nakon uragana, već sve dok se te zajednice, uključujući I poljoprivrednu, ne oporave I ne izrastu veće I jače nego su ikada bile, rekao je Pence.

Zvaničnici upozoravaju stanovnike da budu na oprezu zbog poplava I da poštuju upozorenja o evakuaciji, jer opasnost od uragana Michael još nije prošla.

XS
SM
MD
LG