Linkovi

Specijalni tužilac u istrazi o Bidenovom sinu: Nisam pod političkim pritiskom


Specijalni tužilac Dejvid Vajs na Kapitol hilu (Foto: AP/Alex Brandon)
Specijalni tužilac Dejvid Vajs na Kapitol hilu (Foto: AP/Alex Brandon)

Specijalni tužilac Dejvid Vajs, koji vodi istragu o sinu američkog predsjednika Hunteru Bidenu, rekao je u utorak pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma da nije suočen sa političkim miješanjem u taj slučaj.

Vajs je podigao optužnicu protiv Huntera za krivična djela povezana sa posjedovanjem oružja dok je koristio ilegalne narkotike. Sin predsjednika Joe Bidena priznao je da je imao problema sa zavisnošću od alkohola i kokaina.

Republikanci u Predstavničkom domu tvrde da se Sekretarijat za pravosuđe miješao u istragu o Hunteru Bidenu, čiji problemi sa zakonom su dio istrage o opozivu predsjednika Bidena. Bijela kuće odbacuje optužbe, a demokrate navode da je istraga o opozivu politički motivisana.

"Tokom istrage, ja i tužioci u mom timu donosili smo odluke na osnovu činjenica i zakona. Politički stavovi nisu bili dio našeg procesa donošenja odluka", rekao je Vajs tokom svjedočenja iza zatvorenih vrata.

Vajs, prvi specijalni tužilac koji je svjedočio u Kongresu prije okončanja istrage, negirao je izjave dvoje uzbunjivača iz Poreske službe koji su tvrdili da je Vajs rekao na jednom sastanku da u okviru istrage nema konačno ovlaštenje da donosi odluku o optužbama.

Vajs je članovima Predstavničkog doma rekao da i dalje ima puno ovlaštenje kada je riječ o istrazi, čije detalje nije iznosio u skladu sa praksom Sekretarijata za pravosuđe.

"Gospodin Vajs je govorio o svojim ovlaštenjima, ali kada smo pitali o uticajima na ta ovlaštenja - da li je bilo emailova ili sastanaka na kojima su ljudi pokušavali da utiču na njega - nije želio da sarađuje", rekao je novinarima republikanski kongresmen Met Gejc.

Demokrate, koje su prisustvovale svjedočenju, saopštile su da su pitanja republikanaca bila obmanjujuća i da je pretres bio gubljenje vremena.

Najmanje 10 aktuelnih i bivših zvaničnika FBI-a, Poreske službe i Sekretarijata za pravosuđe svjedočilo je iza zatvorenih vrata u okviru kongresne istrage. Sekretar za pravosuđe Merik Garland svjedočio je javno pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma u septembru.

Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije za izbore naredne godine, pozdravio je istragu o opozivu Bidena. Tramp je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan. Međutim, Senat ga je oslobodio optužbi u oba slučaja.

Takođe su protiv njega podignute četiri krivične optužnice zbog poslovnih aktivnosti, zadržavanja povjerljivih dokumenata i pokušaja da poništi izborni poraz 2020. godine.

Nije poznato da li bi puni sastav Predstavničkog doma, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu 221 naprema 212, podržao Bidenov opoziv.

Vajsa je za državnog tužioca prvobitno imenovala Trumpova administracija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG