Linkovi

Hunter Biden poručio da je spreman da javno svjedoči u Kongresu


Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)
Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)

Sin predsjednika SAD, Hunter Biden, ponudio je da svjedoči javno pred Kongresom, čime je odgovorio na poziv kongresnih republikanaca u trenutku istrage specijalnog istražitelja i u momentu kada njegov otac vodi kampanju za reizbor.

Hunter Biden je odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata, rekavši da bi time moglo da bude manipulisano. Ali, republikanac James Comer, predsjedavajući Odbora za nadzor u Predstavničkom domu, kaže da republikanci očekuju "punu saradnju" u skladu sa prvobitno upućenim pozivom za svjedočenje iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Kongresu pokušavaju da predsjednika SAD povežu sa poslovima njegovog sina Huntera, u okviru istrage o opozivu Bidena.

Do sada nisu uspjeli da otkriju dokaze koji bi direktno ukazali na kršenje zakona od strane predsjednika. Ali, postavljaju se pitanja oko etičke dimenzije međunarodnog poslovanja porodice Biden, a članovi Kongresa kažu da to stvara lošu sliku o "trgovini uticajem", posebno kada je riječ o klijentima u inostranstvu.

Komer je istakao da Hunter Biden može ubuduće da svjedoči javno, ali da se očekuje da prvi iskaz Kongresu da iza zatvorenih vrata 13. decembra.

"Hunter Biden želi da igra po svojim pravilima, umjesto po pravilima svih ostalih. I to neće proći kod republikanaca u Predstavničkom domu", kaže kongresmen Jim Jordan.

Hunter Biden je rekao da je njegovo poslovanje legitimno, a njegov advokat ponudio je Bidenovo javno svjedočenje, umjesto iza zatvorenih vrata - jer se plaši manipulacije činjenicama.

Hunter Biden je ponudio da svjedoči 13. decembra - što je datum koji stoji u pozivu, ili dan kasnije.

Predsjednik Joe Biden nije mnogo govorio o procesima protiv njegovog sina, osim što je ocijenio da "nije uradio ništa loše".

Međutim, Biden može biti u problemu zbog procesa koji se vode protiv njegovog sina.

Anketa koji su radili agencija AP i Centar za istraživanje javnog mnijenja NORC u oktobru, pokazala je da 35 odsto Amerikanaca vjeruje da je Joe Biden postupao mimo zakona u vezi sa poslovima svog sina. Oko 33 odsto vjeruje da je predsjednik prekršio etičke norme, ali ne i zakon, a 30 odsto kaže da nije učinio ništa loše.

Hunter Biden je optužen za krivično djelo kupovine vatrenog oružja 2018. godine, kada je bio zavisnik od droga. Ta optužnica je podignuta u julu ove godine, a nakon što je propala njegova nagodba sa tužilaštvom u slučaju izbjegavanja plaćanja poreza.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG