Linkovi

Porota odlučuje o krivici Huntera Bidena


Hunter Biden sa suprugom Melissom Cohen Biden ispred suda u Wilmingtonu, 10. juni 2024. (REUTERS/Hannah Beier)
Hunter Biden sa suprugom Melissom Cohen Biden ispred suda u Wilmingtonu, 10. juni 2024. (REUTERS/Hannah Beier)

Suđenje sinu američkog predsednika Hunteru Bidenu, zbog optužbi da je nelegalno posjedovao pištolj dok je koristio drogu, polako se privodi kraju.

Porota je u ponedjeljak počela da razmatra u ovom slučaju, a prije toga su iznete završnih riječi Tužilaštva i Odbrane.

Sudija je nakon zavšrnih riječi instruisao porotu koja će u tajnosti donijeti odluku da li je Biden kriv ili ne. Porota će nastaviti sa radom u utorak.

Hunter Biden je odlučio da ne svjedoči u procesu, a ranije je negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

On je optužen da je 2018. slagao pri kupovini oružja, jer je negativno odgovorio na pitanje da li je koristio drogu, i samim tim je oružje kupio nelegalno.

Njegov advokat Abbe Lowell je u zavšrnoj riječi poručio da Tužilaštvo nije dokazalo da je Biden lagao kada je kupio pištolj i njihov slučaj uporedio sa mađioničarem koji fokusira pažnju na to da je predsjednikov sin koristio drogu mjesecima prije kupovine pištolja, kako bi stvorili sliku da se drogirao i kada je kupio oružje.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da su dosadašnja svjedočenja o tome kako se Hunter Biden drogirao "popunila sve rupe" u vezi sa njegovim ponašanjem u vrijeme kada je kupio oružje.

"To je bilo lično, ružno i preplavljujuće, ali i neophodno", rekao je tužilac Leo Wise.

Ovo suđenje počelo je nedugo poslije historijske presude za krivično djelo izrečene bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu. On i njegove republikanske kolege tvrde da su taj proces, kao i preostala tri, politički namješteni.

Demokrate kažu da suđenje Hunteru Bidenu pokazuje da aktuelni predsjednik ne koristi pravosuđe kako bi politički profitirao.

Prošle nedjelje, na suđenju Hunteru Bidenu svjedočile su njegova bivša supruga i djevojka, koje su rekle da su mu često nalazile drogu i da su brinule zbog njegove zavisnosti.

Biden je sudiji rekao da je "čist" od 2019.

Među svjedocima odbrane pojavila se i kćerka Hantera Bidena, Naomi, koja je svjedočila da je njen tata djelovao da je dobro kada ga je viđala u nedjeljama prije i poslije kupovine pištolja.

Kazna zaprijećena u ovom slučaju je od 15 do 21 mjesec zatvora. Ali, pravnici kažu da će Hunter Biden, u slučaju da bude proglašen krivim, vjerovatno dobiti manju kaznu i da su manje šanse da bude u zatvoru - ako bude poštovao uslove kojih je morao da se pridržava dok je bio na slobodi prije početka suđenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG