Linkovi

Humanitarna pitanja Gaze u fokusu Blinkenovog puta na Bliski istok


Blinken odlazi na Bliski istok, 4. februar 2024.
Blinken odlazi na Bliski istok, 4. februar 2024.

Humanitarna pitanja u Gazi bit će glavni prioritet za američkog državnog sekretara Antony Blinkena tokom posjete toj regiji rekao je Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, izvještava Reuters.

Blinken putuje na Bliski istok gdje će posjetitit Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu.

Glavni prioritet za Blinkena na ovom putovanju biće humanitarna pomoć Palestincima u Gazi koji se nalaze u teškom stanju nakon višemjesečnog vojnog odgovora Izraela na smrtonosne napade Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, 7. oktobra u Izraelu.

"Potrebe palestinskog naroda će biti u fokusu”, rekao je Sullivan za CBS program "Face the Nation".

Sjedinjene Države vjeruju da je od vitalnog značaja osigurati dogovor za oslobađanje preostalih talaca koje je Hamas uzeo tokom napada, uključujući američke taoce, i prateću humanitarnu pauzu, rekao je Sullivan.

"Ovo je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. Neumorno ćemo vršiti pritisak na to", rekao je Sullivan. “Ovo je za nas najvažniji prioritet."

Sada je potez na Hamasu rekao je Sullica i dodao da su Izraelci iznijeli prijedlog.

Skoro četiri mjeseca traju borbe u Gazi, izazvane smrtonosnim napadom ekstremističke grupe na Izrael.

Zdravstvene vlasti Gaze kojima rukovovi Hamas kažu da je do sada ubijeno više od 27.300 Palestinaca i da je skoro 70 posto ubijenih bili žene i djeca. Više od 130 talaca je još uvijek u Gazi, a njihovo moguće oslobađanje jedno je od pitanja o kojima se raspravlja u pregovorima uz posredovanje Egipta i Katara, a koje podržavaju Sjedinjene Države, kako bi se osiguralo primirje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG