Linkovi

Izvještaj State departmenta o trgovini ljudima: Kina, Sjeverna Koreja i Sirija među najgorima


State department je objavio svoj godišnji izvještaj o trgovini ljudima. 23 zemlje na listi su pobrojane kao najgori kršitelji na svijetu, među kojima je Kina, koja je spala u istu kategoriju kao Sjeverna Koreja i Sirija.

Trgovina ljudima je moderni oblik ropstva, multimilionska kriminalna industrija koja poriče slobodu za oko 20 miliona ljudi širom svijeta, navode američki zvaničnici. Važan dio ovogodišnjeg izvještaja je pad Kine, koji je sada stavlja na isti nivo kao Sjevernu Koreju i Siriju.

Kina je pala u treću kategoriju u ovogodišnjem izvještaju, djelimično zbog toga jer nije poduzela ozbiljne korake kako bi okončala vlastito saučesništvo u trgovini ljudima, uključujući osobe koje se primoravaju na rad iz Sjeverne koreje u Kini, rekao je državni sekretar Rex Tillerson.

Ta odluka o degradiranju Kine se smatra prvim značajnijim ukorom kineskog dosjea o ljudskim pravima od strane Trumpove administracije, što je potez kojeg je Peking osudio. Washington navodi da je cilj ovog izvještaja dovesti do promjena na bolje. Na jučerašnjem objavljivanju izvještaja, odata je i počast za 8 muškaraca i žena iz cijelog svijeta zbog njihovih napora da dođe do pozitivne promjene u globalnoj borbi protiv modernog ropstva. Među njima je Boom Mosby sa Tajlanda.

Ovdje smo zbog velikih napora i timskog rada mnogih heroja. Kada se susrećemo sa zlom trgovine ljudima, susrećemo se sa izborom da li uraditi nešto ili ne.

Američki zvaničnici, uključujući kćerku predsjednika Trumpa, Ivanku, jučer su pozvali vlasti u drugim zemljama da ne okreću glavu od zločina trgovine ljudima.

Ovogodišnji izvještaj naglašava odgovornost svih vlada da progone one koji su odgovorni za trgovinu ljudima. On također daje šansu zemljama da vide kako se drugi bore protiv trgovine ljudima i usvoje najučinkovitije strategije i taktike dok obnavljaju vlastitu predanost u toj borbi, rekla je Ivanka Trump.

Zemlje koje se na listi navode kao najgori kršitelji bi mogle biti kažnjene sankcijama koje bi im zabranjivale da učestvuju u kulturnoj razmjeni sa Sjedinjenim državama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG