Linkovi

Human Rights Watch: Međunarodna zajednica nedovoljno aktivna i odlučna


Kenneth Roth, izvršni dorektor HRW-a
Kenneth Roth, izvršni dorektor HRW-a

U godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava pozitivno su ocijenjena reagiranja međunarodne zajednice na krize u Južnom Sudanu, Centralnoj Afričkoj Republici i DR Kongo.

Dan prije početka međunarodne konferencije o Siriji objavljen je godišnji izvještaj Human Rights Watch-a o poštivanju ljudskih prava u svijetu u kojem se međunarodna zajednica oštro kritizira zbog reagiranja i djelovanja prema sirijskoj krizi. U tom izvještaju osuđeni su i američki programi nadzora i praćenja telefonskih i on-line komunikacija, a i ukazano na porast autoritarizma u Egiptu i Ukrajini.

O ocjenama sadržanim u tom izvještaju govorio je izvršni direktor Kenneth Roth. Istakavši da je međunarodna zajednica morala učiniti mnogo snažniji pritisak na sirijski režim i okončanje sukoba i stradanja nevinih, Kenneth Roth je Rusiju i Iran izdvojio kao najčvršće saveznike Bashara al-Assada:

"I Rusija i Iran mogli su uticati na Assada da poštuje međunarodno humanitarno pravo i standarde. Vlade te dvije zemlje jednostavno nisu bile voljne vršiti pritisak na sirijski režim, a Zapad se sudržavao od kritika lidera te dvije zemlje, posebno kada je riječ o Putinu."

U izvještaju Human Right Watch-a pozitivno su ocijenjena reagiranja međunarodne zajednice na krize u Južnom Sudanu, Centralnoj Afričkoj Republici i Demokratskoj Republici Kongo. Zbog tih kriza Kennet Roth je prošlu godinu ocijenio kao zabrinjavajuću u pogledu poštivanja ljudskih prava u Africi i istakao:

"U nastojanjima da pomogne smirivanje svake od tih kriza, međunarodna zajednica je raspoređivala ili pojačavala mirovne snage i politički se snažno angažirala. Problemi nisu riješeni, ali uveliko su smanjeni ili spriječeni masovni zločini."

Čelnik Human Rigts Watch-a ukazano je i na jedan, kako je rekao, opasan trend - nedemokratske tendencije vlada formiranih nakon demokratskih izbora.

"Taj opasan trend najbolje ilustrira primjer Egipta i vlade bivšeg predsjednika Morsija. Muslimansko bratstvo, vlada i predsjednik Morsi htjeli su vladati Egiptom kao da su svi Egipćani njihovi simpatizeri."

Za sukobe prosvjednika i policije koji u Ukrajini traju već zadugo gospodin Roth je u zasebnom intervju za agenciju Reuters rekao:

"Najviše brine to što i policija i vlada koriste sukobe sa malim agrasivnim grupama prosvjednika kao izgovor i opravdanje da spriječe, da slome, prosvjede u kojima velika većina prosvjednika demonstrira na miran, nenasilan način."

U 24. po redu godišnjem izvještaju Human Rights Watch-a, u kojem je obuhvaćen period od novembra 2012. do novembra 2013. godine, za američke programe praćenja i nadziranja telefonskih i on-line komunikacija rečeno je da su neopravdano kršenje prava na privatnost.

Human Rights Watch: Međunarodna zajednica nedovoljno aktivna i odlučna
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG