Linkovi

HRW: Ispitati nasilje nad migrantima prije ulaska Hrvatske u Šengen


Bosnian and Croatian border police stand guard in front of migrants at Maljevac border crossing between Bosnia and Croatia near Velika Kladusa, Bosnia, October 24, 2018. REUTERS/Marko Djurica
Bosnian and Croatian border police stand guard in front of migrants at Maljevac border crossing between Bosnia and Croatia near Velika Kladusa, Bosnia, October 24, 2018. REUTERS/Marko Djurica

Zaključkom da je Hrvatska spremna da pristupi šengenskoj zoni Evropska komisija namjerno prelazi preko dokaza o nasilnom vraćanju migranata na hrvatskoj granici, saopštila je danas organizacija za odbranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) uz priložen video gdje su dokumentovane zloupotrebe.

"Djelovanje Evropske komisije šalje poruku da ozbiljna kršenja ljudskih prava ne predstavljaju prepreku za pristup Šengenu. Evropska komisija treba da istraži situaciju umjesto što nagrađuje Hrvatsku", navodi se u saopštenju HRW datom povodom odluke EK od 22. oktobra.

Viša istraživačica za istočnu Evropu i Balkan u HRW-u Lydia Gall rekla je da su nezakonita i nasilna nasumična vraćanja migranata i tražilaca azila od strane Hrvatske, trebalo da je diskvalifikuje od pristupanja šengenskom prostoru.

"Ignorisanje hrvatskih zlostavljanja migranata na njenim granicama čine stav da je članstvo u Šengenu zavisno od poštovanja ljudskih prava čista priča bez značenja", rekla je ona.

U priloženom videu Human Rights Watcha prikazani su intervjui sa ljudima neposredno pošto ih je hrvatska policija nasumično vratila u Bosnu u avgustu. Takođe su tu intervjui sa drugim ljudima koji su vraćeni i sa svjedocima tog vraćanja, uključujući gradonačelnika Bihaća, grada koji se nalazi preko granice sa Hrvatskom.

Uključen je i tajno snimljen materijal kako hrvatski policajci prate grupe migranata preko granice u BiH bez prethodno obavljenog procesuiranja.

U svojoj procjeni od 22. oktobra Evropska komisija navodi da odbijanje pristupa odgovarajućoj proceduri potencijalnim tražiocima azila i izvještaji o upotrebi sile od strane hrvatske policije i dalje predstavljaju izazov.

Komisija međutim zaključuje da je stvaranje sistema za praćenje akcija hrvatskih graničara i obećanja hrvatske vlade da će istražiti navode dovoljno da se zaključi da je Hrvatska učinila dovoljno da ispuni svoje obaveze u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

HRW podsjeća da je nasumično vraćanje tražilaca azila bez razmatranja njihovih potreba za zaštitom suprotno zakonu za azil Evropske unije, Povelji EU o osnovnim pravima i konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

Ta nevladina organizacija dokumentuje nasumična kolektivna protjerivanja iz Hratske u Srbiju i BiH od 2016. godine, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG