Linkovi

Hrvatska ulazi u Šengen


Arhiva - Zastave Evropske unije i Hrvatske
Arhiva - Zastave Evropske unije i Hrvatske

Ministri unutrašnih poslova država članica Evropske unije i šengenskog prostora u četvrtak su jednoglasno potvrdili ulazak Hrvatske u Šengenski sporazum od 1. januara 2023, izvještava srpski servis Glasa Amerike.

Informaciju regionalnih medija potvrdio je i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da su ostvareni strateški ciljevi i da će najveće koristi od njih imati građani i privreda Hrvatske.

Brisanje unutrašnjih granica sa ostalim zemljama EU, koje su članice Šengena, komentarisao je i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

"Hrvatska je u Šengenu! Na našem evropskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uslove, prošli dug i zahtevan proces te je na Veću za unutrašnje poslove odluka donesena uz potpunu saglasnost", tvitovao je on.

"S Hrvatskom u Šengenu na dobitku su svi – građani, privreda, Hrvatska i EU", dodao je on.

Regionalna N1 ocjenjuje da će ulazak Hrvatske u Šengen zonu za susjedne zemlje regiona, poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, značiti komplikovaniju proceduru prilikom ulaska u Hrvatsku, budući da njene granice sada postaju spoljne granice EU.

Podsjeća se i na upozorenja iz Evropske unije o mogućem vraćanju viza građanima zemalja Zapadnog Balkana, ukoliko one ne usklade svoju viznu politiku sa evropskom i ukoliko se ne umanji pritisak ilegalnih migranata koji iz regiona ulaze u EU.

Podsjetimo, u aprilu je EU odlučila da će za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u Uniju - što znači i za ulazak u Hrvatsku - biti neophodno podnošenje elektronskog zahtjeva i čekanje odobrenja za prelazak granice, a da obrada zahtjeva može trajati do 30 dana.

Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sljedeće godine, podnošenje zahtjeva potrebno biće porebno za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU svim prevoznim sredstvima.

Svi podnosioci zahtjeva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu, prenijeli su tada mediji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG