Linkovi

Desna opozicija traži da se Komšić proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj


Željko Komšić
Željko Komšić

Opozicijska desničarska kleropopulistička stranka Most pokrenula je proceduru sa ciljem da Hrvatski sabor obaveže hrvatsku Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) da bosansko-hercegovačkog političara Željka Komšića proglase personom non grata u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ) je na novinarsko pitanje hoće li HDZ podržati Mostovu inicijativu, kazao kako Most "barata terminima o kojima nema pojma" i da u Saboru uglavnom galame i viču, ili spavaju".

On je zamjerio Mostu da svoju prisutnost u Saboru nisu iskoristili da pomognu Hrvatima u BiH parlamentarnom diplomacijom, internacionalizacijom tog pitanja i slično.

Mostovu inicijativu o Komšiću potpisao je predsjednik te stranke i predsjednik parlamentarnog kluba Mosta Božo Petrov.

"Sukladno članku 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obvezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom.", stoji u tekstu koji se upućuje u Sabor na usvajanje.

Nakon općih izbora u BiH 2018. godine Komšić je bio proglašen nepoželjnom osobom u više općina u Hercegovini i središnjoj Bosni gdje je HDZ BiH na vlasti.

Na Općim izborima održanim u nedjelju, Komšić (Demokratska fronta) pobijedio je Borjanu Krišto (HDZ BiH) u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Komšić je osvojio više od 183 hiljade glasova, a Krišto blizu 159 hiljada glasova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG