Linkovi

Ambasada SAD: Odluka OHR-a bila je hitna i neophodna


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Ubrzo nakon objelodanjivanja OHR-ove odluke o izmjenama Izbornnog zakona BiH u podršku odluci Christiana Schmidta stala je američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

"Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta da ojača stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine putem amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ova akcija je bila i hitna i neophodna.

Odluka Visokog predstavnika bavi se problemima koji već dugi niz godina muče Federaciju Bosne i Hercegovine. Četiri godine nakon izbora 2018. Federacija nije implementirala rezultate, a Ustavni sud Federacije je gotovo paraliziran. Ovo je stanovnike Federacije lišilo njihovih ustavnih prava, potkopalo vladavinu zakona i ohrabrilo etnonacionaliste diljem BiH. Ovi problemi zajedno ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

Godinama su političke stranke imale više prilika da riješe otvorene probleme funkcionalnosti i podjele vlasti u Federaciji, uključujući i one u kolovozu i rujnu kada ih je Visoki predstavnik pozvao da traže kompromis u dobroj vjeri. Umjesto da to učine, mnogi od njih pronašli su nove načine za napad na institucionalni integritet ove zemlje. Građani BiH trebaju i zaslužuju funkcionalnu vlast koja će odgovoriti na sve veći broj unutarnjih i vanjskih kriza. Disfunkcija nije samo neodgovorna, već je i opasna.

Kada je vladajuća koalicija u Republici Srpskoj poduzela korake za potkopavanje državnih institucija i cjelovitosti BiH, međunarodna zajednica je poduzela mjere da sankcionira odgovorne čelnike. Kada su koristoljubivi lideri pokušali kao taoca držati financiranje izbora, međunarodna zajednica je poduzela korake kako bi CIK-u osigurala sredstva potrebna za održavanje izbora i zaštitu demokratskih prava građana BiH. Međunarodna zajednica ne može dopustiti da se disfunkcionalnost Federacije nastavi još četiri godine, i ne može više polagati svoju vjeru u prazna obećanja i obveze političkih čelnika da će, ovoga puta, pregovarati u dobroj vjeri, napraviti značajne kompromise i stavit će interese naroda koje predstavljaju iznad vlastitih, uskih etnonacionalističkih ili financijskih interesa. Prošlo je vrijeme praznih papirnatih obećanja vođa koja stalno ne ispunjavaju.

Sve će stranke u amandmanima pronaći stvari koje im se sviđaju i stvari koje im se ne sviđaju. Neki će biti razočarani što ova odluka ne mijenja temeljnu strukturu vlasti u BiH. Daytonski mirovni sporazum definirao je BiH kao jednu državu koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, Ostalih i svih građana. Visoki predstavnik ne može mijenjati Daytonski ustav; to je odgovornost političkih stranaka u BiH, što je naglasio i Europski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je provedba Daytonskog mirovnog sporazuma. To uključuje osiguranje funkcioniranja institucija BiH i njihovih mehanizama podjele vlasti. Ako ne funkcioniraju, onda građani ne mogu raspravljati i odlučivati žele li i kako promijeniti način na koji se njima vlada.

Vraćanje funkcionalnosti Federaciji prvi je korak ka ponovnom uspostavljanju unutarnje ravnoteže koja je BiH potrebna za rješavanje pitanja upravljanja, postizanje prosperiteta, odgovor na šire geopolitičke izazove i osiguranje svog mjesta u euroatlantskoj zajednici naroda.

Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Sada je na političkim čelnicima Federacije da iskoriste ovu priliku da svoje razlike ostave po strani, rade na napretku i izgrade bolju budućnost za one koje predstavljaju. Oni koji žele slomiti institucije ove zemlje, bilo iz Federacije ili iz Republike Srpske, radi svojih političkih interesa, za to će odgovarati." stoji u saopštenji za medije Ambasade BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG