Linkovi

Hrvatska po prvi put domaćin godišnje konferencije zapovjednika kopnenih vojski NATO-a


Predsjednik Josipović daje izjavu novinarima nakon otvaranja skupa NATO-a
Predsjednik Josipović daje izjavu novinarima nakon otvaranja skupa NATO-a

Teme ovogodišnje konferencije su uloga NATO saveza u 21. stoljeću, njegova transformacija, misija ISAF-a u Afganistanu, iskustva Hrvatske u pristupanju NATO-u te potpora NATO saveza partnerskim državama

U Zagrebu se danas održala redovna godišnja konferencija zapovjednika kopnenih vojski NATO saveza. Hrvatska je nakon ulaska u NATO po prvi put domaćin ove konferencije. Na njoj sudjeluju zapovjednici kopnenih vojski 36 zemalja članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative.

Teme ovogodišnje konferencije su uloga NATO saveza u 21. stoljeću, njegova transformacija, misija ISAF-a u Afganistanu, iskustva Hrvatske u pristupanju NATO-u te potpora NATO saveza partnerskim državama.

Skup je otvorio hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik hrvatskih Oružanih snaga Ivo Josipović.

Ivo Josipović: Izuzetno sam ponosan učincima, profesionalnim radom i reputacijom hrvatskih oružanih snaga u međunarodnom okruženju i u Hrvatskoj. To, kazao je uključuje i savezničke i partnerske obaveze sudjelovanja u mirovnim operacijama i misijam pod vodstvom UN, NATO i EU.

Josipović je zapovjednike kopnenih vojski NATO-a podsjetio da u ovom trenutku 2.700 hrvatskih vojnika sudjeluje u mirovnim misijama i operacijama, te prije svega na njihov doprinos misiji ISAF-a u Afganistanu. Hrvatska je, istaknuo je u uvodnom izlaganju Josipović odlučna svojim ukupnim djelovanjem - političkim i diplomatskim, gospodarskim i kulturnim kao i sudjelovanjem u mirovnim operacijama, doprinositi miru, sigurnosti i stabilnost u svijetu. Josipović se osvrnuo i na potrebu transformacije Atlantskog saveza.

Ivo Josipović: Transformacija, reforma i reorganizacija NATo saveza s jedne strane je odraz nužnosti prilagođavanja novim zadaćama i misijama, a s druge strane odraz nužnosti racionalnog organiziranja u svijetu gospodarskih teškoća i krize u nizu zemalja.

XS
SM
MD
LG