Linkovi

Hosni Mubarak podnio ostavku


Hosni Mubarak podnio ostavku
Hosni Mubarak podnio ostavku

Reagirajući na vijest mase su započele slavlje puno ushićenja i radosti – mnogi uzvikujući – narod i vojska su jedno!

Egipćani slave nakon što je Hosni Mubarak odstupio danas s dužnosti egipatskog predsjednika predavši vlast vojsci i okončavši 30-godišnju autokratsku vladavinu, a to je učinio pod sve jačim pritiskom vojske i naroda koji je zahtjevao njegov odlazak. Potpredsjednik Omar Suleiman izjavio je da će Vojno vijeće voditi državne poslove u toj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji. Slobodni i pošteni izbori obećani su za rujan.

Nakon tog priopćenja na Trgu Tarhir u Kairu, središnjem mjestu građanskog revolta, došlo je do prave erupcije oduševljenja.Oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei je nazvao 11.veljače „najboljim danom u životu“, a pripadnici Muslimanskog bratstva, najveće egipatske oporbene skupine, odali su počast stanovnicima Egipta za ovakav obrat situacije.

Sada već bivši predsjednik, Mubarak je, prema navodima medija, otputovao iz Kaira, zajedno s obitelji, u svoju rezidenciju u ljetovalištu Sharm El-Sheikh na Crvenom moru.

Egipatsko Vrhovno vijeće oružanih snaga preuzelo je kontrolu nad zemljom nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka. To vijeće čine čelnici raznih grana oružanih snaga, kao i načelnik združenog stožera, te ministar obrane. Evo nekih ključnih imena:

Ministar obrane Mohamed Hussein Tantawi bio je imenovan za ministra obrane i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga 1991., a za nedavnih prosvjeda imenovan je i zamjenikom premijera. 75-godišnji maršal spominjao se kao mogući predsjednički kandidat. Jučer je predsjedao sastanku Vrhovnog vijeća bez prisutnosti bilo predsjednika Mubaraka ili dopredsjednika Sulejmana, a danas je obišao Trg Tahrir u Kairu.

Načelnik združenog stožera Sami Hafez Anan na svom je položaju od 2005. nakon uspona kroz vojne činove odkad je služio kao zapovjednik bataljuna, 1981. Specijaliziran je za zračnu obranu. Krajem siječnja, prekinuo je svoj posjet Sjedinjenim Državama i vratio se u Kairo kad su počeli prosvjedi.

Ulagači na brojnim svjetskim burzama brzo su i pozitivno reagirali da vijest o odlasku s vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Nedugo nakon objave te vijesti porasla je vrijednost dionica u Europi i Sjedinjenim Državama. Istodobno, došlo je do pada cijene nafte jer je smanjen rizik za prekid linija naftne opskrbe kroz Sueski kanal i važni naftovod. Još nije jasno koliko brzo će se oporaviti egipatski turizam, vitalna grana egipatske ekonomije.

XS
SM
MD
LG