Linkovi

Kina prijeti kontramjerama SAD zbog Hong Konga


Policija je protiv demonstranata u Hong Kongu koristila suzavac
Policija je protiv demonstranata u Hong Kongu koristila suzavac

Kina je zaprijetila uvođenjem kontramjera SAD ako bude kažnjena zbog plana da Hong Kongu nametne novi zakon o bezbjednosti za koji smatra da će pomoći u borbi protiv "terorizma".

Novim zakonom zabranjuje se izdaja, subverzija i pobuna, a njegovo usvajanje planira se poslije nekoliko mjeseci nasilnih protesta u Hong Kongu protiv Pekinga.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Robert O'Brajen upozorio je da će Amerika uvesti sankcije Kini ako zakon bude usvojen. Ministarstvo inostranih poslova u Kini odgovorilo je da će reagovati na potencijalne sankcije iz Vašingtona.

"Ako SAD insistiraju na tome da naštete kineskim interesima, Kina će preduzeti sve neophodne mjere kako bi se tome usprotivila", rečeno je u ministarstvu spoljnih poslova.

Hong Kong je postao žarište tenzija između dvije supersile, SAD i Kine, a neki smatraju da je doveo i do ivice novog Hladnog rata.

Demonstranti u Hong Kongu protestuju zbog novog zakona o bezbjednosti, a policija je protiv njih upotrijebila i suzavac i vodene topove.

Kina smatra da proteste podstiču strane zemlje kako bi je destabilizovale i poručuje da niko nema pravo da se miješa u to kako će se upravljati Hong Kongom.

Vlada Hong Konga, naklonjena Pekingu, pozdravila je novi zakon o bezbjednosti.

Minsitar za bezbjednost Džon Li rekao je da "teroristička prijetnja u gradu raste i da aktivnosti koje štete sigurnosti Hong Konga, poput protesta za nezavisnost, mogu da se otmu kontroli".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG