Linkovi

Honduras dobio prvu ženu predsjednicu


Xiomara Castro položila je zakletvu kao prva predsjednica Hondurasa na Nacionalnom stadionu u Tegucigalpi, Honduras, 27. januara 2022.
Xiomara Castro položila je zakletvu kao prva predsjednica Hondurasa na Nacionalnom stadionu u Tegucigalpi, Honduras, 27. januara 2022.

Xiomara Castro položila je 27. januara zakletvu kao prva žena predsjednica Hondurasa, a inauguraciji je prisustvovala i potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris.

Liderka ljevice, koja je na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine pobijedila kandidata konzervativne Nacionalne partije, je u pratnji supruga, bivšeg predsjednika Manuela Zelaya, zakletvu položila na prepunom fudbalskom stadionu, dok su njene pristalice aplaudirale i plesale.

Ona je osudila odlazeću administraciju jer je tu zemlju Centralne Amerike ostavila u velikim dugovima i u kojoj je siromaštvo natjeralo stotine hiljada ljudi da migriraju posljednjih godina.

"Dužni smo da obnovimo ekonomiju, proizvodnju, socijalnu pravdu i raspodjelu bogatstva i nacionalnih prihoda", rekla je Castro.

Nova predsjednica se suočava sa velikim očekivanjima da preokrene zemlju usred neizvjesnosti da li će joj zakonodavna kriza omogućiti potrebnu podršku.

Sjedinjene Američke Države snažno su podržale Xiomaru Castro, sa kojom žele da sarađuju na suzbijanju ilegalne imigracije iz Centralne Amerike i da ojačaju međunarodnu podršku Tajvanu kao dio napora da se zaustavi uticaj Kine.

Honduras je jedna od rijetkih zemalja koje održavaju diplomatske veze sa Tajvanom umjesto sa Pekingom.

Predsjednica Hondurasa Xiomara Castro i potpredsjednica SAD Kamala Harris šetaju kroz predsjedničku palatu u Tegucigalpi, Honduras, 27. januara 2022. (Fotografija Erin Schaff / POOL / AFP)
Predsjednica Hondurasa Xiomara Castro i potpredsjednica SAD Kamala Harris šetaju kroz predsjedničku palatu u Tegucigalpi, Honduras, 27. januara 2022. (Fotografija Erin Schaff / POOL / AFP)

Potpredsjednica SAD Kamala Harris, koju je predsjednik SAD Joe Biden zadužio da vodi američku politiku u siromašnom sjevernom trouglu zemalja Centralne Amerike, stigla je 27. januara u posjetu Hondurasu.

"Naš odnos sa Hondurasom je važan", napisala je Harris na Twitteru, dodajući da će se kasnije tokom dana sastati sa novom predsednicom kako bi razgovarale o produbljivanju saradnje "u širokom spektru pitanja".

Castro je bila prva dama tokom predsjedništva svog supruga Manuela Zelaje, koje je prekinuto vojnim udarom 2009. godine. Glasove je pridobila na talasu nezadovoljstva 12-ogodišnjom vlašću Nacionalne partije.

Njen prethodnik Orlando Hernandez je prvi put izabran 2013. godine, a Vrhovni sud mu je dozvolio da prevaziđe ustavnu zabranu reizbora i da se ponovo kandiduje 2017. na izborima praćenim nepravilnostima.

Federalni tužioci u New Yorku su u više navrata govorili o Hernandezovim navodnim vezama sa trgovinom drogom, navodeći da je njegov politički uspon djelimično finansiran profitom od droge. Hernandez nije zvanično optužen i više puta je negirao optužbe.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG