Linkovi

Holivudske zvijezde uplatile milione dolara pomoći glumcima u štrajku


Džordž Kluni i Džulija Roberts na svjetskoj premijeri filma "Karta za raj" u Londonu, u avgustu 2022 (FOTO: Scott Garfitt/Invision/AP)
Džordž Kluni i Džulija Roberts na svjetskoj premijeri filma "Karta za raj" u Londonu, u avgustu 2022 (FOTO: Scott Garfitt/Invision/AP)

Grupa holivudskih zvijezda sa najvećim zaradama, poput Džordža Klunija i Meril Strip, donirala je po milion dolara ili više za podršku kolegicama i kolegama bez posla dok njihov štrajk ulazi u četvrtu nedelju, saopštila je u dobrotvorna fondacija njihovog sindikata.

Štrajk Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA) i obustava rada filmskih i TV scenarista koji su počeli u maju zbog plata i pretnje korištenja vještačke inteligencije, zaustavili su američku filmsku i televizijsku produkciju.

“Dupli štrajk” holivudskih glumaca i scenarista, prvi od 1960. godine – koštao je industriju zabave i kalifornijsku ekonomiju nekoliko miliona dolara dnevno, a štrajkači su ostali bez plata.

Kluni, Strip, Met Dejmon, Leonardo di Kaprio i Dvejn „Stijena“ Džonson, Nikol Kidman, Džulija Roberts, Opra Vinfri i drugi dali su po milion dolara ili više za SAG - Fond za podršku glumcima Fondacije AFTRA.

Neprofitna fondacija je prikupila više od 15 miliona dolara u protekle tri nedelje kako bi pomogla "hiljadama predstavnika glumačkog esnafa" koji se suočavaju sa ekonomskim teškoćama, navodi se u saopštenju.

„Industrija zabave je u krizi i SAG-AFTRA fondacija trenutno obrađuje ogroman broj zahtjeva za hitnu pomoć – stiglo ih je 30 puta više nego uobičajeno“, saopštila je Kortni B. Vens, predsjednica fondacije.

Cilj programa organizacije je da „osigura da izvođači kojima je pomoć potrebna ne izgube domove, da imaju mogućnost da plate komunalije, kupuju hranu za porodice, imaju za lijekove i plate račune za ljekara“, objasnila je Vens.

Iako su neki glumci odlično plaćeni, Fran Drešer, predsednica SAG-AFTRA, ove nedelje rekla da 86 odsto od 160.000 članova sindikata zarađuje manje od 26.500 dolara godišnje, objavio je list Njujork Tajms.

Štrajk glumaca na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Štrajkovi su doveli do zatvaranja filmskih produkcija, ukinute su glamurozne premijere, a događaji poput dodjele Emi nagrada odloženi jer je zvijezdama zabranjeno da promovišu TV serije.

Zahtjevi sindikata usredsređeni su na veće plate u eri strimovanja i prijetnje koju vještačka inteligencija predstavlja za karijere članova i buduće prihode.

Predstavnici filmskih studija saopštili su da moraju da smanje troškove kako bi se nosili sa ekonomskim pritiscima.

Dok je sindikat scenarista spreman da se vrati pregovorima, glumci su i dalje u ćorsokaku sa velikim kompanijama kao što su Netfliks i Dizni, koje predstavlja Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP).

„Nismo se čuli sa predstavnicima AMPTP-a od 12. jula kada su nam rekli da neće biti voljni da nastave pregovore još neko vrijeme“, rekao je Dankan Krebtri-Ajrland, glavni pregovarač SAG-AFTRA, za sajt Dedlajn.

XS
SM
MD
LG