Linkovi

Holandske vlasti pokušavaju da utvrde motiv napada na tramvaj


Policajci na mjestu oružanog napada na tramvaj u Utrechtu, Holandija, 18. marta 2019.
Policajci na mjestu oružanog napada na tramvaj u Utrechtu, Holandija, 18. marta 2019.

Vlasti u Holandiji rade u utorak na utvrđivanju motiva za pucanjavu na tramvaj u kome je ubijeno troje ljudi i pet drugih ranjeno, u gradu Utrechtu u centralnom dijelu zemlje.

Nekoliko sati nakon pucnjave u ponedjeljak, holandska policija uhapsila je osumnjičenog koji je identifikovan kao 37-ogodišnji Gokmen Tanis, rođen u Turskoj.

Hlandski premijer Mark Rute rekao je da teroristički napad "ne bi mogao da bude isključen", dok turska novinska agencija Anadolija izvještava da su rođaci Tanisa u Turskoj rekli da bi pucnjava mogla da bude dio sukoba u porodici.

Holandski regionalni tužilac rekao je da je osumnjičeni prethodno bio uhapšen u Holandiji, ali nije dao više detalja.

Bezbjednost je podignuta na viši nivo na holandskim aerodromima, kao i oko džamija. Škole u Utrechtu su zatvorene, a svim stanovnicima je savjetovano da ostanu u svojim kućama.

Političke partije suspendovale su svoje kampanje za lokalne izbore zakazane za srijedu, koji će takođe uticati na sastanak holandskog senata.

Utrecht je četvrti najveći grad u Holandiji, poznat po svojim kanalima i velikoj populaciji studenata. Oružano nasilje u ovom gradu je retko, kao i širom Holandije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG