Linkovi

Holandski premijer Rutte u oproštajnom govoru pozvao na podršku Ukrajini, EU i NATO-u


Odlazeći holandski premijer Mark Rutte maše rukom dok stiže na samit Evropskog vijeća u sjedište EU u Briselu, 27. juna 2024.
Odlazeći holandski premijer Mark Rutte maše rukom dok stiže na samit Evropskog vijeća u sjedište EU u Briselu, 27. juna 2024.

Dugogodišnji holandski premijer Mark Rutte pozvao je svoju zemlju da podrži Ukrajinu i međunarodnu saradnju u svom završnom obraćanju svojim sunarodnicima u nedjelju, budući da nova vlada koja je okrenuta unutra treba preuzeti Holandiju za dva dana.

Ključno je da je naša zemlja ugrađena u Evropsku uniju i NATO. Zajedno smo jači nego sami. Pogotovo sada”, rekao je 57-godišnji Rutte iz svoje kancelarije u Hagu.

Nakon što je 14 godina vodio zemlju, svoje iskustvo u izgradnji konsenzusa prenijet će u Brisel, gdje će kasnije ove godine preuzeti dužnost novog generalnog sekretara NATO-a.

Naglasio je potrebu da se nastavi podrška Ukrajini, "za mir tamo i sigurnost ovdje". Nova vlada, za koju se očekuje da će stupiti na dužnost u utorak, obećala je da će zadržati pomoć. Ali krajnje desničarski populista Gert Vilders, čija je stranka osvojila najveći blok mjesta na prošlogodišnjim izborima, izrazio je proruske stavove, a pristalice Kremlja su navijale za njegovu pobedu na biralištima.

Rutte je opisao tragediju MH17 2014. godine kao "možda najdrastičniji i najemotivniji događaj" tokom svog mandata. Putnički avion oboren je iznad istočne Ukrajine dok je putovao od Amsterdama do Kuala Lumpura u Maleziji, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, uključujući 196 holandskih državljana.

Holandski sud osudio je dvojicu Rusa i promoskovskog Ukrajinca 2022. za umiješanost u obaranje Boeinga 777.

Poznat po vožnji biciklom na sastanke i svojoj posvećenosti politici, Rutte je istakao pozitivne atribute svoje zemlje.

Ovdje nema rata, možete biti ono što jeste, mi smo prosperitetni”, rekao je on u 12-minutnom govoru.

Priznao je da je tokom njegovog mandata bilo loših tačaka, uključujući skandal sa dječijim dodacima koji je hiljade roditelja pogrešno označio kao prevarante.

Noseći bijelu košulju s nekoliko otkopčanih dugmadi na vrhu, Rutte je rekao da je njegovo vrijeme na funkciji dodalo neke "sijede dlačice i bore" njegovom izgledu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG