Linkovi

Hoće li Senat stići raspravljati o homoseksualcima u oružanim snagama prije kraja godine?


Senator Joseph Lieberman poziva na ukidanje vojnog propisa 'Ne pitaj, ne govori'
Senator Joseph Lieberman poziva na ukidanje vojnog propisa 'Ne pitaj, ne govori'

Skoro svi američki saveznici u NATO-u dopuštaju homoseksualcima da otvoreno služe u oružanim snagama

U američkom Senatu sad postoji dosta glasova da se nastavi s usvajanjem zakonskog prijedloga kojim bi se ukinula zabrana na služenje otvorenih homoseksualaca u oružanim snagama. To tvrdi senator koji zagovara ukidanje propisa tzv. "Ne pitaj, ne govori" – zakona po kojem se dopušta služenje homoseksualaca u vojsci, ali pod uvjetom da se njihova seksualna opredijeljenost zadrži tajnom. Nije, međutim, jasno ima li Senat dovoljno vremena da vodi raspravu i glasuje o ovom pitanju u kratkom zasjedanju do kraja godine.

Vjerojatno nijedna zakonodavna inicijativa nije doživjela toliko uspona i padova kao nastojanje da se okonča "Ne pitaj, ne govori", zakon koji je doveo do otpuštanja 14 tisuća homoseksualaca iz vojske otkako je stupio na snagu 1993. godine. U siječnju je predsjednik Barack Obama objavio da će tražiti ukidanje tog zakona. Ubrzo nakon toga ministar obrane Robert Gates i zapovjednik Združenog stožera svih rodova američke vojske, admiral Mike Mullen, također su rekli kako vjeruju da bi trebalo ukinuti zabranu otvorenog služenja homoseksualaca u vojsci.

Pentagon je naručio opsežnu studiju kako bi se ispitao stav pripadnika oružanih snaga o izmjeni ove politike, te kako tu promjenu provesti bez da se našteti moralu ili borbenoj spremnosti u vrijeme rata. U međuvremenu je odredba o ukidanju "Ne pitaj, ne govori", vezana uz zakonski prijedlog o proračunu za potrošnju Ministarstva obrane. Proračun je usvojen u Zastupničkom domu, ali je zapeo u Senatu, gdje su republikanci iskoristili jedan parlamentarni manevar da blokiraju raspravu o ovoj zakonskoj mjeri. I dok istječe vrijeme za akciju ove godine, a republikanci povećavaju broj svojih zastupničkih mjesta u novom sazivu, zagovornici ukidanja ove zabrane otvoreno izražavaju bojazan da je najbolja šansa za okončavanje "Ne pitaj, ne govori" možda već istekla.

Međutim, na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji s time se nije složio neovisni demokratski senator iz Connecticuta Joe Lieberman: "Uvjeren sam da imamo više od 60 glasova da usvojimo proračun za obranu u kojem je i odredba o ukidanju "Ne pitaj, ne govori". Mi ćemo se i dalje boriti, u duhu američke vojske, sve dok ne obavimo posao."

Kao dodatak skoro svim demokratskim zastupnicima, senator Lieberman kaže da ima i obećanja dvoje republikanskih senatora – Susan Collins iz Mainea i Richarda Lugara iz Indijane – da će glasovati za ovaj zakonski prijedlog, ukoliko rasprava o njemu bude potpuna i otvorena. Ubrzo nakon toga pojavila su se izvješća da će i dvoje drugih republikanaca - Lisa Murkowski iz Aljaske i John Ensign iz Nevade – glasovati za ukidanje zabrane, ako studija Pentagona pokaže da se to može obaviti uz minimalno ometanje vojnih aktivnosti.

Studija bi trebala biti objavljena 1. prosinca, međutim, pojedinosti su procurile u list Washington Post. Prema izvješćima, studija je zaključila da politika "Ne pitaj, ne govori" može biti napuštena s vrlo malo ili uopće bez efekta na vojnu spremnost, te da 70 posto američkih vojnika nema nikakvih problema služiti zajedno s vojnicima otvorenim homoseksualcima. Sad je pitanje može li Senat poduzeti nešto po tom pitanju u posljednjim tjednima 2010. godine.

Senatorica Barbara Boxer iz Kalifornije kaže da se zabrana mora ukinuti: "Moramo se kretati prema jednakosti, jer inače gubimo bit naše zemlje. A glasovanje o ovom je kretanje prema jednakosti. Ljudi se bore za našu zemlju. I bez ikakvog razloga, jednostavno budu izbačeni iz vojske – zbog nečeg što nema nikakve veze s njihovom sposobnošću da se bore i brane ovu zemlju."

Međutim, nisu svi uvjereni da se ova politika treba izmijeniti. Republikanski senator iz Arizone John McCain kaže da je studija Pentagona manjkava zato jer je njena prvotna svrha bila da ispita kako da se najbolje provede ukidanje politike "Ne pitaj, ne govori": "Želim potpunu i sveobuhvatnu studiju o efektima ukidanja te politike na moral i borbenu spremnost vojske Sjedinjenih Država. Ja ću poslušati – kao što to već godinama govorim – naše vojne čelnike, a ne ono što je procurilo u novine."

Senator McCain ovo je izjavio za televizijsku mrežu NBC. Inače, treba održati saslušanja da se utvrdi da li se studija Pentagona na adekvatan način bavi svim pitanjima koja se odnose na ukidanje zabrane služenja otvorenih homoseksualcima u oružanima snagama.

Skoro svi američki saveznici u NATO-u dopuštaju homoseksualcima da otvoreno služe u oružanim snagama. Zemlje koje to ne dopuštaju uključuju Kubu, Siriju, Iran i Sjevernu Koreju. Nedavne ankete javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca želi okončavanje politike "Ne pitaj, ne govori".

XS
SM
MD
LG