Linkovi

Historijska presuda zbog kršenja zakona o dobrobiti životinja


Oko 4.000 biglova je spašeno iz objekta u Kamberlandu 2022. godine kao dio istrage.
Oko 4.000 biglova je spašeno iz objekta u Kamberlandu 2022. godine kao dio istrage.

U historijskoj presudi, američka kompanija Envigo je priznala krivicu za kršenja zakona o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša. Kompanija se suočava s kaznama preko 35 miliona dolara, uključujući kaznu od 22 miliona dolara, dok je spašeno 4.000 biglova iz njihovog objekta.

U presudnom pravnom ishodu Envigo, veliki dobavljač biglova za istraživačke svrhe, priznao je krivicu za značajne federalne optužbe. Kompanija je priznala krivicu za krivično djelo zavjere radi kršenja Zakona o dobrobiti životinja i za tešku optužbu zavjere radi kršenja Zakona o čistoj vodi. Ove prve federalne presude protiv jednog dobavljača životinja za eksperimentisanje i izložile su Envigo kaznama u iznosu većem od 35 miliona dolara, uključujući kaznu od 22 miliona dolara.

Spašeno oko 4000 biglova

Optužbe potiču iz serije inspekcija i tajnih istraga PETA u objektu Enviga u Kamberlandu, Virdžinija, koji je pod upravom Envigo RMS. Oko 4.000 biglova je spašeno iz objekta u Kamberlandu 2022. godine kao dio istrage. Društvo za zaštitu životinja Sjedinjenih Država (The Humane Society of the United States) odigralo je ključnu ulogu u posredovanju za udomljavanje tih životinja, osiguravajući da budu smještene u sigurne i brižne domove.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) provelo je nenajavljenu, desetodnevnu inspekciju u julu, otkrivši opsežna kršenja zakona o dobrobiti životinja. Inspektori USDA-e dokumentovali su više od 300 smrti štenaca tokom sedam mjeseci, koje je Envigo pripisao nepoznatim uzrocima bez provođenja ikakvih istraga.

Inspektori su također pronašli 15 životinja sa nedijagnostikovanim bolestima i neliječenim povredama, ukazujući na nedostatak veterinarske njege u objektu koji zapošljava samo jednog veterinara za 3.000 odraslih pasa i 2.000 štenaca.

Zastrašujuća istina o načinu na koji su psi držani

Izvještaji su otkrili da je 71 pas eutanaziran nakon što su psi u susjednim kavezima povukli njihove uši ili repove kroz žicu i ugrizli ih. Dodatno, 48 pasa imalo je rane od borbi, a još tri su pronađena mrtva od sličnih povreda. Pogon, koji zapošljava samo 39 ljudi, ima zabrinjavajući odnos osoblja prema broju pasa od jednog zaposlenog na 128 pasa, što izaziva ozbiljne sumnje u nivo njege i nadzora.

Među najstrašnijim nalazima bili su slučajevi ekstremnog zanemarivanja i okrutnosti. PETA-ina istraga otkrila je da su svjesni štenci ubijani putem bolnih injekcija u srce. U drugom šokantnom incidentu, osoblje Enviga je savjetovalo da se uskraćuje hrana kujicama koje doje kao dio eksperimenta kako bi se spriječila upala mliječnih žlijezda.

Inspektori su izvijestili da su majke njuškale i grebale hranu koja im je bila nedostižna dok su njihovi štenci cvilili. Velika grupa kujica i 455 štenaca bila je zatvorena u ilegalno malim prostorima, što je dodatno pogoršalo njihovu patnju.

Uslovi u objektu također su bili užasni. Inspektori su otkrili da su temperature u ograđenim prostorima gdje je bilo više od 1.200 pasa i štenaca prelazile 33°C stvarajući opasne uslove za životinje. Zanemarivanje u objektu se proširilo i van okvira dobrobiti životinja; druga filijala Inotiva, Envigo Global Services Inc., priznala je krivicu za tešku optužbu zavjere radi svesnog kršenja Zakona o čistoj vodi, dodatno komplikujući pravne i etičke neuspjehe organizacije.

Potezi tužilaštva

Američki tužilac Christopher R. Kavanaugh iz Zapadnog distrikta Virdžinije naglasio je ozbiljnost situacije u svom saopštenju o sporazumu o priznanju krivice. Kazne protiv Inotiva, koje uključuju značajan dio namijenjen za rješavanje teških kršenja dobrobiti životinja, odražavaju ozbiljnost s kojom federalna vlada gleda na ove prekršaje.

Pravne radnje protiv Envigo RMS-a i Envigo Global Services Inc. naglašavaju šire implikacije za kompanije uključene u istraživanje na životinjama i njihovu obavezu da se pridržavaju federalnih propisa.

Historijska priroda ovog slučaja postavlja presedan u pravu SAD-a za provođenje zakona o dobrobiti životinja i zaštiti okoliša. To šalje jasnu poruku industriji da zanemarivanje i okrutnost neće biti tolerisani te da kompanije moraju ispuniti svoje etičke i pravne obaveze. Učešće PETA-e i drugih organizacija za dobrobit životinja naglašava ključnu ulogu zagovaranja i tajnih istraga u otkrivanju i rješavanju sistemskih zlostavljanja.

Dok se posljedice ovog slučaja nastavljaju razvijati, on služi kao oštar podsjetnik na važnost rigoroznog provođenja standarda dobrobiti životinja. Radnje poduzete protiv Enviga i njegove matične kompanije Inotiv odražavaju sve veće prepoznavanje potrebe za zaštitom životinja od okrutnosti i odgovornosti onih koji su odgovorni za njihovu njegu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG