Linkovi

Hilari Klinton - prva kandidatkinja za predsjednicu SAD


Hilari Klinton se zahvalila na nominaciji putem video linka
Hilari Klinton se zahvalila na nominaciji putem video linka

Hilari Klinton je i formalno predsjednički kandidat Demokratske stranke. Stranačka konvencija u FIladelfiji ispisala je važnu stranicu američke istorije nominujući prvi put ženu za šefa države.

Kampanja Hilari Klinton istovremeno nastoji da ubijedi skeptične Demokrate i pristalice njenog rivala sa primarnih izbora da je podrže u novembru, a taj – nimalo lak zadatak - povjeren je bivšem predsjedniku Bilu Klintonu. On je utorak uveče bio glavni govornik na Konvenciji.

Rijetko ko kao Bil Klinton motiviše pristalice Demokratske stranke.

Bivši predsjednik Bil Klinton toko obraćanja Konvenciji Demokrata u Filadelfiji
Bivši predsjednik Bil Klinton toko obraćanja Konvenciji Demokrata u Filadelfiji

U govoru, tokom koga je zvučao manje kao bivši šef države, a više kao entuzijastičan suprug, bil Klinton je govorio lično i detaljno o životu koji decenijama dijeli sa Hilari, njenoj karijeri i tome šta je sve uradila za dobrobit Amerikanaca kojima je poručio da je ogromna razlika između Hilari koju on poznaje i Hilari koju predstavljaju rivali iz republikanske stranke:

"Jedna je stvarna, druga izmišljena,… Ona prava, koju poznajem, doprinijela je više pozitivnim promjenama kada je imala 30 godina, nego mnogi zvaničnici za čitav život. Onu pravu respektuju i vole svi koji su radili s njom. Onu pravu poštuju i uvažavaju i republikaci sa kojima je radila. Vi ste srećni jer ste nominovali za predsjednika onu pravu Hilari”, rekao je Bil Klinton.

Nenajavljeno, drugu noć konvencije zatvorila je – u obraćanju putem video linka iz Njujorka – sama Hilari Klinton:

“Ne mogu da vjerujem da smo uklonili još jednu barijeru. Ako ima djevojčica koje su još budne i gledaju nas – želim da im poručim ovo: ja možda budem prva žena predsjednik, ali jedna od vas je naredna»

Prethodno je tačku na prebrojavanje glasova, simbolično i u interesu stranačkog jedinstva, stavio rival bivše državne sekretarke – senator iz Vermonta, Berni Sanders.

On je lično predložio da se Hilari Klinton aklamacijom nominuje za predsjednicu Sjedinjenih Džrava.

Ipak, teško je očekivati da će sve Sandersove pristalice i delegati koji su došli u Filadelfiju da ga pozdrave odmah stati uz Hilari Klinton. Jedan broj njih je, u znak protesta, nakon što je Hilari Klinton nominovana, odmah napustio Vels Fargo arenu u kojoj se stranački skup održava.

Oni koji su ostali čuli su iz prve ruke o tome šta je Klintonova uradila za prava obespravljenih, posebno djece, imigranata, ljudi sa invaliditetom i žena, Posebne ovacije dobile su žene iz organizacije koja okuplja majke čija su djeca ubijena u nasilju, a koje vjeruju da će im upravo Hilari Klinton pomoći da izdejstvuju reforme zakona o policiji i naoružanju.

Za srijedu su najavljena obraćanja predsjednika Baraka Obame, potpredsjednika Džozefa Bajdena i senatora Tima Kejna, koji će u tandemu sa Hilari Klinton 8. Novembra ove godine izaći na megdan republikanskom duetu kojk predvodi Donald Tramp.

XS
SM
MD
LG