Linkovi

Lider Hezbolaha upozorava da u Izraelu "nema sigurnog mjesta" ako izbije rat


Libanonski lider Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah govori tokom televizijskog obraćanja na komemoraciji Talebu Abdallahu, višem terenskom komandantu koji je ubijen 11. juna u izraelskom napadu u južnom predgrađu Bejruta, 19. juna 2024.
Libanonski lider Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah govori tokom televizijskog obraćanja na komemoraciji Talebu Abdallahu, višem terenskom komandantu koji je ubijen 11. juna u izraelskom napadu u južnom predgrađu Bejruta, 19. juna 2024.

Hassan Nasrallah, lider Hezbolaha u Libanu, upozorio je u srijedu da nijedno mjesto neće biti sigurno u Izraelu ako izbije rat između te zemlje i libanske militantne grupe.

Nasrallah je u televizijskom obraćanju rekao da Hezbolah koji podržava Iran ima "banku meta" koja će biti podložna preciznim udarima ako se sporadične borbe između dva neprijatelja pretvore u širi sukob.

"Neće biti mjesta zaštićenog od naših projektila i naših dronova" u Izraelu, rekao je Nasrallah.

Hezbolah je u utorak objavio, kako je rekao, snimke dronova na osjetljivim lokacijama duboko u Izraelu.

"Sada imamo novo oružje", rekao je Nasrallah u srijedu. "Ali neću reći šta je. ...Neprijatelj dobro zna da smo se pripremili na najgore ... i da nijedno mjesto ... neće biti pošteđeno naših raketa."

Izrael je dobro svjestan Hezbolahovog oružja, rekao je u srijedu general-pukovnik Herzi Halevi, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga tokom putovanja u blizini granice Izraela s Libanom.

"Neprijatelj poznaje samo mali dio naših sposobnosti i vidjet će ih u potrebno vrijeme", rekao je on.

Izrael i Hezbolah, saveznik Hamasa, izmjenjivali su udare od oktobra, kada je izbio rat u Gazi. Za osam mjeseci u Libanu je ubijeno više od 400 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i najmanje 80 civila. U Izraelu je u borbama ubijeno 16 vojnika i 11 civila.

U svojoj emisiji, Nasrallah je zaprijetio Kipru, optužujući ga da otvara "kiparske aerodrome i baze za izraelskog neprijatelja da gađa Liban". Taj potez, kako je rekao, "znači da je kiparska vlada postala dio rata, a otpor će se nositi s tim kao dijelom rata".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG