Linkovi

„HERstory“: prva šetnja u otvorenom svemiru u kojoj su bile samo žene


In this photo released by NASA, U.S. astronauts Jessica Meir, left, and Christina Koch pose for a photo in the International Space Station, Oct. 17, 2019.
In this photo released by NASA, U.S. astronauts Jessica Meir, left, and Christina Koch pose for a photo in the International Space Station, Oct. 17, 2019.

NASA za 2024. planira misiju Artemis na Mjesec, i ova će misija biti posebno važna i nadahnjujuća, jer će to biti trenutak kada će prva žena stupiti na tlo Mjeseca. Međutim, još smo daleko od lansiranja ovog projekata, ali smo svjedoci jednog drugog istorijskog događaja: ispisano je značajno poglavlje priče o ženama u svemiru. Danas smo pratili prvu samo žensku šetnju prostorom izvan Međunarodne svemirske stanice (International Space Station - ISS).

Svemirska šetnja je planirana za 13:50 po našem vremenu 18. oktobra 2019., ali je započela 12 minuta ranije. Oficijelno, šetnje započinju onog trenutka kada se astronauti isključe sa napajanja ISS-a i uključe baterije odijela.

Svemirsku šetnju su napravile astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir.

Sva četvorica muškaraca-astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici su ostali unutra, a Koch i Meir su izašle kako bi zamijenile pokvareni punjač baterije.

Punjač baterija je otkazao iako su prošle sedmice Koch i njen kolega Drew Morgan postavili nove baterije izvan svemirske stanice.

I Koch i Meir su trenutno stanovnice na ISS-u. Christina postavlja novi rekord za najduži neprekidni boravak koji je imala jedna žena u svemiru, a na Zemlju se vraća u februaru 2020. Ona je otišla 14. marta ove godine i, ako ne bude nikakvih problema, u trenutku planiranog povratka na Zemlju će imati „staž“ od 335 dana u svemiru. Ovo bi bila četvrta svemirska šetnja Kochove i prva Meirove.

„Ženska“ šetnja je već nekoliko puta najavljivana i otkazivana zbog tehničkih problema. Prva je bila zakazana za mart ove godine i trebale su je izvesti Christina Koch i Anne McClain, ali je otkazana zbog vrlo prozaičnog razloga – nije bilo dovoljno manjih brojeva svemirskih odijela.

Christina Hammock Koch je astrofizičarka i inžinjerka, a diplomirala je i NASA-in akademski program pri Goddard Space Flight Center. Od malena je sanjala da postane astronaut i sada živi taj san za sve nas koji smo maštali o tome. Rođena je 1979. u Michiganu, a od 2013. je astronautkinja. Do ove četvrte šetnje je imala 20 sat i 31 minut proveden u otvorenom svemiru.

Jessica Meir je NASA-ina astronautkinja iz iste grupe kao i Kochova – klase 2013. Rođena je 1977. u saveznoj državi Maine. Započela je studirati biologiju, a na kraju je stekla master i iz oblasti svemirskih studija i inženjerstva. Posjeduje doktorat iz marinske biologije, a bila je i na post-doktorskim studijama gdje je proučavala fiziologiju hipoksije tj. prilagođavanja organizma na velike nadmorske visine gdje ima manje kisika. Stanarka je ISS-a od 25. septembra ove godine i postala je 15. žena u svemiru. Kako je ona Amerikanka švedsko-izraelskog porijekla, tako će postati i „prva Šveđanka u svemiru“.

Prije šetnje, astronauti trebaju izbaciti što više dušika iz organizma i udisati kisik oko dva sata prije izlaska, kako bi spriječili dekompresijsku bolest i stvaranje mjehurića dušika u krvi.

Do sada je bilo 420 svemirskih šetnji, 220 sa ISS-a, i u svima su dominirali muškarci. Ova je promijenila istoriju, a iz NASA su ovaj događaj nazvali „HERstory“. Prva žena u svemiru je bila Valentina Vladimirovna Tereškova, a prva žena koja je izvela svemirsku šetnju 1984. bila je Svjetlana Jevgenijevna Savickaja.​

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG