Linkovi

HDZ usamljen u blokadi izbora, osude stižu i od političara i stranih ambasada


Ministri HDZ-a koji predvodi Dragan Čović 
Ministri HDZ-a koji predvodi Dragan Čović 

Nakon što su HDZ-ovi kadrovi  u Vijeću ministara odbili usvojiti odluku u finansiranju Općih izbora, uslijedile su brojne reakcije, među kojima i američke ambasade koja je takav potez ocijenila neopravdanim i neodgovornim.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici u utorak nije usvojilo odluku o finansiranju Opštih izbora, koje je Centralna izborna komisija raspisala za 2. oktobar ove godine.

Za izdvajanje novca su glasali ministri iz SDA, SNSD-a i DF-a, ali su predstavnici HDZ-a bili protiv.

Prema procjenama CIK-a za održavanje izbora biće potrebno 11 miliona 728 hiljada KM, a od državne izvršne vlasti zatražili su da se posebnom odlukom ovaj novac prebaci iz akumuliranih viškova ranijih godina.

Međutim, Ministarstvo financija BiH na čijem čelu je Vjekoslav Bevanda (HDZ) još uvijek nije usvojilo proračun ni za prošlu, niti za ovu godinu. Bevanda je rekao da je zakonom propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda.

„U mišljenju Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine sve je jasno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ove odluke”, naveo je Bevanda, čije istupe su mnogi političari u BiH ocijenili kao blokadu održavanja izbora.

Međutim, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ranije je u intervju za Glas Srpske istakao „da nije fer to što u CIK-u mahom kao krivca vide ministra financija i trezora Vjekoslava Bevandu“.

„Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, stranke koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente. Siguran sam da ministru Bevandi nije cilj blokada izbora, niti da bilo šta radi na tom planu“, rekao je Tegeltija.

On je juče pozvao da se nastavi sa pripremama za sprovođenje Opštih izbora u oktobru, a novac će, kako kaže, CIK imati na raspolaganju kada bude neophodan.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA i poslanik u državnom parlamentu ističe da „HDZ i SNSD kažu da su za održavanje izbora, ali da istovremeno, lideri tih stranaka kažu ključnim ljudima u Vijeću ministara BiH, Zoranu Tegeltiji i Vjekoslavu Bevandi, da blokiraju finansiranje izbora“.

„Postoje sve pretpostavke da se usvoji odluka CIK-a BiH i osigura finansiranje izbora iz raspoloživih sredstava u budžetu institucija BiH. To se može uraditi za pola sata, pa i na telefonskoj sjednici. Njih dvojica to opstruiraju”, smatra Genjac.

Reagovali su i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Igor Crnadak (PDP) i Miladin Stanić (SDS) koji su pozvali vladajuću većinu u ovom entitetu da hitno sazove posebnu sjednicu NSRS, kako bi se osudilo glasanje u Vijeću ministara BiH, gdje uprkos glasovima predstavnika RS-a još nisu obezbijeđena finansijska sredstva za održavanje Opštih izbora u oktobru ove godine.

U zajedničkoj izjavi Crnadak i Stanić su pozvali SNSD da ne odlaže zauzimanje čvrstog stava institucija Republike Srpske i najoštriju osudu onih koji ugrožavaju osnovna prava stanovnika Republike Srpske, jer bi to značilo, kako su naveli, da je jučerašnje glasanje u stvari dogovorena predstava strateških partnera SNSD-a i HDZ-a.

„Republika Srpska mora reagovati žestoko i bez kalkulacija, a oni koji žele spriječiti održavanje izbora moraju da snose posljedice”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poručila je sinoć da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na današnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.

„Institucije BiH imale su više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavnu odgovornost i osiguraju sredstva za ovu najosnovniju demokratsku funkciju, slobodne i poštene izbore. Ponašanje HDZ-a o ovom, ali i drugim pitanjima prethodnih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva Evropska unija nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za evroatlantske integracije. Upravljanje, a ne opstrukcije i korupcija, jedini je put naprijed za BiH, njene konstitutivne narode i njene građane”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Reakcija stiže i iz Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u kojoj odluku HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora 2022. godine ocjenjuju kao neodgovornu i nedemokratsku.

„Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica”, poručuju iz ove Ambasade, prenosi Radio Sarajevo.

Podsjećamo, predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović, ranije je upozorio da će na potezu biti i pravosudne institucije, ako se pitanje finansiranja izbora ne riješi do 19. maja.

„U Krivičnom zakonu BiH postoje izričite odredbe o tome što ako se na protupravni način onemogućava birače da ostvare svoje pravo. CIK BiH je dužan, ako smatra da je počinjeno krivično djelo, da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu“, rekao je Arnautović.

On je pozvao i visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i zahtijeva od Vijeća ministara BiH da osigura finansijska sredstva za provođenje Opštih izbora u BiH.

„Ukoliko Vijeće ministara BiH do 19. maja ne donese odluku o prebacivanju sredstava, očekujemo i molimo visokog predstavnika da iskoristi svoja ovlaštenja koja ima po aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno bonska ovlaštenja, nametne odluku i osigura da ta sredstva budu operativna CIK-u”, izjavio je Arnautović ranije u izjavi za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG