Linkovi

Predsjednik CIK-a: Schmidt da iskoristi bonske ovlasti ako Vijeće ministara ne osigura novac za izbore


Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović u izjavi za Glas Amerike je kazao da traži od visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i zahtijeva od Vijeća ministara BiH da osigura finansijska sredstva za provedbu Općih izbora u BiH.

"Ukoliko Vijeće ministara BiH do 19. maja ne donese odluku o prebacivanju sredstava, očekujemo i molimo visokog predstavnika da iskoristi svoja ovlaštenja koja ima po aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno bonska ovlaštenja, nametne odluku i osigura da ta sredstva budu operativna CIK-u", izjavio je Arnautović.

Izborni proces bi trebao koštati 11 miliona i 720 hiljada KM.

"Nisam siguran da će nam dati novac, mnogo je obećanja. Ni ta sredstva neće biti dovoljna, ali će biti pomak u odnosu na dosadašnju trakavicu. Tražimo sredstva od viška prihoda iz prethodnih godina. Neka visoki predstavnik donese odluku da nam se prebace sredstva, a kada se usvoji budžet, ona bi bila umanjena", rekao je predsjednika CIK-a u izjavi za Glas Amerike.

CIK očekuje pomoć međunarodne zajednice ako vlasti ne osiguraju novac za Opće izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

CIK BiH je u srijedu na raspisao Opće izbore koji će biti održani u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine, uprkos neusvajanju državnog budžeta i nedostatku novca.

Izbori su raspisani za: Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu Skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika RS-a i skupštine deset kantona u FBiH.

Na ovu odluku je reagirao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, protiveći se raspisivanju izbora, zbog, kako je rekao, neprovođenja izmjena Izbornog zakona. Prema njegovim riječima, ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata.

Reakcija američke ambasade

Glas Amerike je zatražio komentar od Ambasade SAD-a u vezi neizvjesnosti oko finansiranja Općih izbora.

"Svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima. Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH.

Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH", stoji u odgovoru Ambasade.

Glas Amerike je kontaktirao i Ured visokog predstavnika.

"U nedostatku dogovora političkih stranaka o izbornoj reformi, sljedeći opći izbori moraju se, kao i prethodni, održati u skladu sa postojećim zakonodavstvom. Odluka Centralne izborne komisije da raspiše opće izbore za 2. oktobra odraz je te obaveze. Sada je na Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i obezbijedi potrebna sredstva za finansiranje izbora.

Nadalje, u vezi sa pismom gosp. Čovića, visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana. Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku"
, stoji u odgovoru.

XS
SM
MD
LG