Linkovi

Harvey Weinstein​ osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja


Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein​ osuđen je na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja. On je prošlog mjeseca osuđen za silovanje u hotelu u New Yorku 2013. godine, kao i nasilni oralni seks nad drugom ženom u svom domu 2006. Zaprijećena mu je kazna od 29 godina zatvora.

Obje žene koje su ga optužile za napad, nekada glumačka zvijezda u usponu i bivša televizijska i filmska producentkinja, u srijedu su govorile prije nego što je sudija donio presudu.

Glumica koje optužila Weinstein​a za silovanje 2013. godine, sjetila se momenta sa suđenja kada je svjedok ostao u suzama, i onda je čula plač kada je otišla u drugu prostoriju.

"Dan kada se moj plač čuo iz sobe za svjedoke, je dan kada mi se povratio glas", rekla je ova glumica i dodala: "Silovanje nije samo penetracija, silovanje traje zauvijek."

AP ne objavljuje imena žrtava seskualnog nasilja bez njihove saglasnosti

Weinstein​ koji je vjerovao da je za svaki seksualni čin imao dozvolu, takođe je govorio u sudu. Kaže da se ima samo lijepe uspomene na žene koje su ga optužile. Čitajući tokom suđenja mailove koje su razmjenjivali, kaže da je mislio da je u pitanju dobro prijateljstvo.

"Neću reći da one nisu divne. Lijepo smo provodili vrijeme. Jednostavno sam zbunjen. Muškarci su u zabuni u ovim stvarima", naveo je on.

Njegovi advokati tražili su od sudije da uzme kao olakšavajuću okolnost njegove godine i narušeno zdravlje, dok su tužioci naveli da čovjek koji je nekada bio holivudski mogul zaslužuje što težu kaznu koja bi obuhvatila i navode o njegovom ponašanju još od 1970.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG