Linkovi

Harvey Weinstein osuđen za seksualni napad i silovanje


Harvey Weinstein prilikom dolaska na izricanje presude (Foto: REUTERS/Lucas Jackson)
Harvey Weinstein prilikom dolaska na izricanje presude (Foto: REUTERS/Lucas Jackson)

Harvey Weinstein, filmski mogul, proglašen je krivim za seksualni napad i silovanje trećeg stepena pred sudom u New Yorku. Izricanje presude zakazano je za 11. mart.

Šezdeset sedmogodišnji Weinstein osuđen je za seksualni napad na svoju bivšu asistentkinju Mimi Haleyi​ u svom stanu 2006. godine, kao i silovanje Jessicae Mann 2013. godine, prenosi Reuters.

Dužina kazne koja je Weinsteinu određena nije odmah saopštena - a bivšem uticajnom filmskiom producentu preti kazna u trajanju od 25 godina zatvora.

Sudija James Burke je, odmah pošto je presuda izrečena, zatražio da Weinstein bude sproveden u zatvor.

Porota koja se sastojala od sedam muškaraca i žena Weinsteina, međutim, nije osudila po najtežim tačkama optužnice za nasilni seksualni napad i silovanje prvog stepena - za šta mu je prijetila doživotna zatvorska kazna.

Više od osamdeset žena ga je optužilo Weinsteina za seksualne prijestupe nekoliko decenija unazad.

Optužbe protiv njega pokrenule su pokret #MeToo, koji je podstakao žene da progovore o svojim iskustvima i iznesu tvrdnje o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju protiv moćnih ljudi u svijetu politike i biznisa.

Brojne holivudske glumice iznijele su tvrdnje da ih je Weinstein seksualno zlostavljao tokom karijere.
Brojne holivudske glumice iznijele su tvrdnje da ih je Weinstein seksualno zlostavljao tokom karijere.

Elizabeth Jeglic, profesorica prihologije na John Jay koledžu u New Yorku, ocijenila je da presuda predstavlja zadovoljenje pravde za sve žene koje su istupile - ali nisu mogle sudski da gone Weinsteina

Slučaj protiv Weinsteina bio je zasnovan na tri optužbe: da je jednu glumicu u usponu silovao u hotelu u New Yorku 2013. godine, kao i optužbe na prisilan seks svoje bivše asistentkinje Mimi Haleyi i silovanje zvijezde televizijske serije "Sopranos" glumice Annabelle Sciorre, prenosi AP.

Harvey Weinstein, nekadašnji filmski producent, na početku suđenja odbacio je sve tačke optužnice po kojoj mu se sudilo.

On je, inače, imao operaciju leđa a u sudnicu je ušao uz pomoć hodalice. Očekuje se da će se, poslije suđenja u New Yorku, pojaviti i pred sudom u Kaliforniji.

Weinstein je pred sudom u Los Angelesu optužen za seksualni napad na dvije žene 2013. godine čiji identiteti nisu poznati javnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG