Linkovi

Predsjednica Harvarda podnijela ostavku zbog tvrdnji o plagijatu i kritika za antisemitizam


Claudine Gay
Claudine Gay

Nakon saslušanja u Kongresu, njena akademska karijera bila je pod intenzivnom kontrolom konzervativnih aktivista koji su otkrili nekoliko slučajeva navodnog plagijata u njenoj doktorskoj disertaciji iz 1997. godine. 

Predsjednica Univerziteta Harvard Claudine Gay dala je ostavku u utorak zbog optužbi za plagijat i kritika zbog svjedočenja na saslušanju u Kongresu na kojem nije mogla nedvosmisleno reći da pozivi u kampusu na genocid nad Jevrejima krše politiku ponašanja škole.

Gay je drugi predsednik Ivy League koji je podneo ostavku u posljednjih mjesec dana nakon svjedočenja u Kongresu. Gay, prva crna predsjednica Harvarda, objavila je svoj odlazak u pismu zajednici Harvarda, samo nekoliko mjeseci nakon svog mandata.

Predsjednica Harvarda podnijela ostavku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Nakon saslušanja u Kongresu, njena akademska karijera bila je pod intenzivnom kontrolom konzervativnih aktivista koji su otkrili nekoliko slučajeva navodnog plagijata u njenoj doktorskoj disertaciji iz 1997. godine. Upravni odbor Harvarda se u početku okupio iza Gay, rekavši da je pregled njenog naučnog rada pokazao "nekoliko slučajeva neadekvatnog citiranja", ali bez dokaza o nedoličnom vođenju istraživanja.

Nekoliko dana kasnije, Harvard Corporation je otkrila da je pronašla dva dodatna primjera “duplirajućeg jezika bez odgovarajućeg pripisivanja”. Odbor je rekao da će Gay ažurirati svoju disertaciju i zatražiti ispravke.

Korporacija Harvard je saopštila da je ostavka došla "sa velikom tugom" i zahvalila Gay na njenoj "dubokoj i nepokolebljivoj posvećenosti Harvardu i težnji za akademskom izvrsnošću".

Alan M. Garber, prorektor i glavni akademski službenik, služit će kao privremeni predsjednik dok Harvard ne pronađe zamjenu, navodi se u saopćenju odbora. Garber, ekonomista i ljekar, obavljao je dužnost prorektora 12 godina.

Gay i predsjednici MIT-a i Univerziteta u Pensilvaniji bili su na udaru kritike prošlog mjeseca zbog svojih advokatskih odgovora na niz pitanja njujorške predstavnice Elise Stefanik, koja je pitala da li bi „pozivanje na genocid nad Jevrejima“ prekršilo kodeks koledža ponašanja.

Trojica predsjednika pozvana su pred Komitet za obrazovanje i radnu snagu Predstavničkog doma pod vodstvom republikanaca kako bi odgovorili na optužbe da univerziteti nisu uspjeli zaštititi jevrejske studente usred sve većeg straha od antisemitizma širom svijeta i posljedica intenziviranja izraelskog rata u Gazi , koji se suočava s pojačanim kritikama zbog sve veći broj poginulih Palestinaca .

Gay je rekla da to zavisi od konteksta, dodajući da kada "govor pređe u ponašanje, to krši našu politiku". Odgovor je naišao na brzu reakciju republikanskih i nekih demokratskih poslanika, kao i Bijele kuće. Saslušanje je parodirano u uvodnom skeču emisije "Saturday Night Live".

Gay se kasnije izvinila, rekavši studentskim novinama The Crimson da je bila uhvaćena u žestokoj razmjeni na saslušanju u predstavničkom odboru i da nije pravilno osudila prijetnje nasiljem protiv jevrejskih studenata.

„Ono što sam u tom trenutku trebao imati uma da uradim je povratak mojoj istini koja vodi, a to je da pozivima na nasilje protiv naše jevrejske zajednice – prijetnjama našim jevrejskim studentima – nije mjesto na Harvardu i da nikada neće ostati bez odgovora. “, rekla je Gay.

Ova epizoda je poremetila njen mandat na Harvardu - postala je predsjednica u julu - i posijala razdor u kampusu Ivy League. Rabin David Wolpe je kasnije dao ostavku u novom komitetu za antisemitizam koji je stvorila Gay.

Komisija Predstavničkog doma objavila je nekoliko dana nakon saslušanja da će istražiti politiku i disciplinske postupke na Harvardu, MIT-u i Pennu. Odvojene federalne istrage o građanskim pravima su ranije otvorene na Harvardu, Pennu i nekoliko drugih univerziteta kao odgovor na žalbe podnesene američkom Ministarstvu obrazovanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG