Linkovi

Kraljica Elizabeth "tužna" zbog iskustva Harryja i Meghan


Britain's Queen Elizabeth, Prince Harry and Meghan, the Duchess of Sussex pose for a picture with some of Queen's Young Leaders at a Buckingham Palace reception following the final Queen's Young Leaders Awards Ceremony, in London, Britain June 26, 2018.
Britain's Queen Elizabeth, Prince Harry and Meghan, the Duchess of Sussex pose for a picture with some of Queen's Young Leaders at a Buckingham Palace reception following the final Queen's Young Leaders Awards Ceremony, in London, Britain June 26, 2018.

Britanska kraljica Elizabeth i njena porodica saopštili su u utorak da ih je rastužilo saznanje o iskustvima koja su imali princ Harry i njegova supruga Meghan, navodeći da će razmotriti pitanja koja se odnose na rasu, o kojima je par govorio u razgovoru sa Oprah Winfrey.

"Cijela porodica je bila tužna kada je u potpunosti saznala koliko je posljednjih nekoliko godina bilo teško za Harryja i Meghan", saopštila je Buckinghamska palata.

"Pitanja koja su pokrenuta, posebno ona o rasi, su zabrinjavajuća. Dok uspomene na neke događaje mogu da se razlikuju, ta pitanja se veoma ozbiljno shvataju i porodica će ih razmotriti privatno. Harry, Meghan i Archie će uvijek biti voljeni članovi porodice."

To je bio prvi komentar iz Buckinghamske palate poslije dvočasovnog televizijskog intervjua koji su Harry i Meghan dali Oprah Winfrey, u kome su naveli da je Meghan iskusila rasizam i bezosjećajnost u palati tokom vremena koje je provela u kraljevskoj porodici.

Buckinghamska palata često pokušava da ostane "iznad" kontroverznih događaja tako što izbjegava javne komentare i čeka da protekne vrijeme i strasti se stišaju, međutim optužbe vojvode i vojvotkinje od Sussexa su bile tako štetne po monarhiju da je porodica morala da reaguje.

Neki posmatrači su prethodno rekli da je šutnja Buckinghamske palate o toj temi samo doprinijelo kontroverzi oko televizijskog intervjua.

Intervju, koji je emitovan u nedjelju uveče u Americi a dan kasnije u Britaniji, potresao je kraljevsku porodicu i podijelio ljude širom svijeta.

Dok mnogi kažu da iznijete tvrdnje pokazuju potrebu za promjenama u palati koja nije držala korak sa društvenim pokretima kao što su #MeToo, pokret protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena, i Životi crnaca su važni - pokret za rasnu jednakost, drugi su kritikovali Harryja i Meghan što je intervju emitovan u trenutku kada se Harryjev 99-godišnji deda, princ Phillip, nalazi u bolnici u Londonu poslije operacije srca.

U dvočasovnom intervjuu, Meghan je opisala da se osjećala toliko izolovano i očajno unutar kraljevske porodice, uz tretman koji je dobijala od tabloida, da je imala suicidalne misli, ali da, kada je tražila pomoć zbog ugroženog mentalnog zdravlja od osoblja palate zaduženog za ljudske resurse, rečeno joj je da nije plaćeni član osoblja. Takođe je rekla da je član kraljevske porodice Harryju prenio "zabrinutost" zbog boje kože njegovog tada još nerođenog sina Archieja

Winfrey je kasnije izjavila da joj je Harry rekao da to nije bila kraljica Elizabeth II niti princ Phillip, što je pokrenulo brojne spekulacije ko bi dotični član porodice mogao da bude.

Princ Charles nije komentarisao intervju za vijeme posjete klinici za vakcinaciju u Londonu. Harryjev otac posjetio je crkvu koja služi kao privremena klinika za vakcinaciju i sastao se sa zdravstvenim radnicima, osobljem crkve i građanima koji su čekali da prime vakcinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG