Linkovi

Meghan optužila Bakingemsku palatu za rasizam i rekla da je pomišljala na samoubistvo


Oprah Winfrey intervjuiše britanskog princa Harryja i Meghan, vojvotkinju od Saseksa. Fotografija Harpo Productions dostavljena Reutersu.
Oprah Winfrey intervjuiše britanskog princa Harryja i Meghan, vojvotkinju od Saseksa. Fotografija Harpo Productions dostavljena Reutersu.

U razgovoru sa Oprah Winfrey koji je na američkoj televiziji emitovan u nedjelju uveče, britanski princ Harry i njegova supruga, Meghan, vojvotkinja od Saseksa, opisali su bolne razgovore u Bakingemskoj palati o boji kože svog sina, gubitku kraljevskog obezbjeđenja i intenzivnom pritisku koji je naveo Meghan da, u jednom trenutku, pomišlja na samoubistvo.

Razgovor sa Winfrey bio je prvi intervju koji je par dao od kada su napustili kraljevske dužnosti a dvočasovni specijalni program sadržao je brojna otkrića koja će vjerovatno imati veliki odjek sa obje strane Atlantika.

Harry je rekao Winfrey i da se osjećao "zarobljenim" dok je vodio kraljevski život, kao i da je bio iznenađen kada je prošle godine saznao da mu je porodica ukinula finansijska sredstva, kao i obezbjeđenje. Takođe je rekao da smatra da njegova porodica nije podržavala Meghan, koja je priznala da je bila naivna u pogledu života u kraljevskoj porodici, prije nego što se udala za Harryja, poslije čega se suočila sa napadima u tabloidima i izmišljenim pričama.

Meghan, koja je žena mješovite rase (majka joj je Afroamerikanka a otac bijelac) izjavila je da je u vrijeme dok je bila trudna i čekala sina Archieja, u palati izražena "zabrinutost i vođeni razgovori o tome koliko će tamna biti njegova koža kada se rodi".

"Šta?", odreagovala je Winfrey u nevjerici na tu izjavu i neko vrijeme šutila.

Rijedak pozitivan trenutak u intervjuu bio je kada su Harry i Meghan otkrili javnosti da će njihovo drugo dijete biti devojčica.

Intervju je emitovan u Americi dan prije nego što će biti prikazan i u Britaniji, ali još se nije sve otkrilo. Winfrey je nagovijestila da će dodatni dijelovi intervjua biti emitovani u ponedjeljak ujutru na mreži CBS.

U odgovoru na pitanje Oprah Winfrey, Harry je izjavio da ne bi napustio život u kraljevskoj porodici da nije bilo njegove supruge, glumice, koja se prije vjenčanja zvala Megan Markle i glumila u TV drami "Suits". Izjavio je da je njihova veza otkrila stege života u kraljevskoj porodici.

ARHIVA - Britanski princ Harry i vojvotkinja Meghan prate princa Williama i vojvotkinju Cayherine na izlasku iz Vestminsterske palate poslije prisustva godišnjoj službi Komonvelta u Londonu, 9. marta 2020.
ARHIVA - Britanski princ Harry i vojvotkinja Meghan prate princa Williama i vojvotkinju Cayherine na izlasku iz Vestminsterske palate poslije prisustva godišnjoj službi Komonvelta u Londonu, 9. marta 2020.

"Ne bih mogao, jer sam bio zarobljen, nisam vidio izlaz", rekao je Harry.

"Bio sam u zamci ali nisam ni znao da sam u zamci", naveo je britanski princ i dodao: "Moj otac i brat su takođe zarobljeni."

Harry je priznao da trenutno nema blizak odnos sa svojim bratom Williamom, koji je nasljednik britanskog prijestolja poslije svog oca, princa Charlesa.

U različitim dijelovima intervjua, Winfrey je podsjećala na novinske naslove o Meghan i u jednom trenutku pitala kako je to sve uticalo na njeno mentalno zdravlje. Meghan je odgovorila da je imala suicidne misli i tražila pomoć odijeljenja za ljudske resurse u palati, ali joj je rečeno da ništa ne mogu da učine za nju.

"Bilo me zaista sramota da to kažem u to vrijeme, i bilo me je sramota da priznam Harryju, posebno znajući koliko je propatio. Ali znala sam da ako nešto ne kažem, da bih zaista to uradila. Prosto više nisam željela da živim", rekla je Meghan.

Ona je takođe ispričala da je bila zabrinuta što njen sin neće imati kraljevsku titulu zato što je to značilo da neće dobiti obezbjeđenje.

Megan je rekla da su joj bezbjednost i zaštita njenog sina bili važniji od titule "princa".

"On mora da bude bezbjedan", ispričala je u intervjuu prisjećajući se razgovora unutar kraljevske porodice. "Ako kažete da će titula uticati na njegovo obezbjeđenje, nismo mi ti koji su stvorili monstruoznu mašinu oko nas u smislu da smo mamac i hrana za tabloide. Vi ste dozvolili da se to dogodi, što znači da naš sin mora da bude bezbjedan."

Meghan je dodala da joj je bilo teško da razumije zbog čega unutar kraljevske porodice postoji zabrinutost zbog boje kože njenog sina. Harry je izjavio da postoje trajne posljedice zbog načina na koji je Meghan tretirana i zbog njegovog odnosa sa porodicom. Pričajući o odnosu sa svojim ocem, princom Charlesom, Harry je rekao da se osjećao "iznevjerenim": "On je prošao nešto slično, bilo mu je poznato osjećanje bola. i Archie je njegov unuk. Uvijek ću ga voljeti ali mnogo toga se dogodilo što nas je oštetilo."

Harry je takođe rekao da je kraljevska porodica prestala da ga finansira početkom 2020. godine, nakon što je objavio planove da se trajno povlači sa svojih kraljevskih dužnosti. Međutim, mogao je da priušti obezbjeđenje za svoju porodicu zbog novca koji je ostavila njegova majka, princeza Diana.

Harry je demantovao glasine da je svjesno obmanuo svoju baku, kraljicu Elizabethu, i iznenadio je odlukom da napusti porodicu. Vjeruje da su te glasine potekle iz same institucije.

"Nikada nisam obmanuo svoju baku. Previše je poštujem." rekao je.

Meghan i Harry saopštili su da čekaju drugo dijete.
Meghan i Harry saopštili su da čekaju drugo dijete.

Meghan je takođe imala samo lijepe reči za kraljicu, iako je u jednom trenutku rekla da je shvatila da je neko u palati spreman da laže da bi "zaštitio druge članove porodice".

"Kraljica je uvijek bila divna prema meni", izjavila je Meghan.

Harry i Meghan vjenčali su se u Vindzorskom zamku u maju 2018. godine, a njihov sin Archie je rođen godinu dana kasnije. Počeli su da se povlače sa kraljevskih dužnosti u martu 2020. godine, zbog, kako su naveli, "kršenja privatnosti i rasističkih stavova britanskih medija prema vojvotkinji".

Na početku intervjua, Winfrey je izjavila da su Meghan i Harry bili spremni da razgovaraju o svim temama, kao i da nisu plaćeni za intervju.

U Britaniji, smatra se da vrijeme emitovanja intervjua nije najsretnije odabrano. Harryjev 99-godišnji deda, princ Phillip, nalazi se u bolnici u Londonu gdje je imao operaciju srca.

Kakve su reakcije u javnosti?

Bakingemska palata nije zvanično reagovala na intervju, ali jesu britanski mediji i neke poznate ličnosti.

Daily Mail na naslovnoj strani piše da je "Meghan optužila palatu za rasizam", dok Daily Mirror na naslovnoj daje citat da "u palati pitali koliko će tamna biti koža Archieja".

Britanski novinar i voditelj Piers Morgan napisao je da je "intervju sramna izdaja kraljice i kraljevske porodice".

"Sramno je da se ovakvim destruktivnim besmislicama, koje služe samo Meghan Markle, napada monarhija".

Američka teniserka Serena Williams napisala je da "njena prijateljica Meghan Markle primjerom pokazuje da treba biti saosjećajan i empatičan".

"Svakog dana pokazuje kako je biti istinski plemenit. Njene reči opisuju sav bol i okrutnost kroz koji je prošla", navela je ona.

Šampionka u tenisu Billie Jean King naglasila je mentalne probleme koje je Meghan rekla da je imala.

"Njena otvorenost u tom smislu će, nadam se, voditi tome da okolina bolje razume one koji imaju mentalne probleme i da im pomogne", rekala je ona.

Bernice King, kćerka Martina Luthera Kinga, napisala je da "pripadnost kraljevskoj porodici ne štiti od rasizma".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG