Linkovi

Vijesti

Policija RS: Uhapšeni direktni izvršioci atentata na Slavišu Krunića

mjesto zločina

Prema podacima polcije RS još jedna osoba je bjekstvu.

Policija Republike Srpske privela je više osoba u vezi sa trostrukim ubistvom u Glamočanima kod Banjaluke, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) Mirna Miljanović.

Ona je rekla kako su privođenja izvršena na širem području Republike Srpske.

Iz MUP-a je saopšteno da su "lišili slobode E.B. i M.G. koji su osumnjičeni da su počinili zločin 'teškog ubistva' na štetu Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića i krivično djelo "ubistvo u pokušaju" na račun Gorana Ilića, počinjeno sinoć u Glamočanima, kod Banjaluke.

"Ova lica se sumnjiče da su - sa licem Ž.K, koji je sinoć smrtno stradao u oružanom napadu na Krunića, Pavlovića i Ilića - direktni izvršioci ovih krivičnih djela. Za ova krivična djela sumnjiči se i lice B.Đ. iz Banjaluke, koji se trenutno nalazi u bjekstvu i za kojim policija aktivno traga. Za ovim licem raspisana je potjernica. Za tu osobu je izdat nalog. Istragu o krivičnom djelu 'teško ubistvo' vrši Direkcija za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pod nadzorom Posebnog odjela Republičkog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanih i najtežih oblika privrednog kriminala", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je na Jahorini, gdje se održava Ekonomski forum, da se nada kako će do kraja dana biti riješen slučaj ubistva Slaviše Krunića, te da će Vlada RS-a učiniti sve da 'ubistava bude što manje'.

"Krunićevo ubistvo je gubitak i za RS, a prije svega za njegovu porodicu. Gubitak privrednika koji je imao značajne privredne kapacitete je gubitak i za RS", kazao je Višković.

See all News Updates of the Day

Univerziteti u SAD se zatvaraju zbog sve većeg broja oboljelih

Studenti na Univerzitetu Ilinoisa

Kako se približava jedan od najvećih praznika u Americi - Dan zahvalnosti - sve više koledža i univerziteta zatvara svoje kampuse zbog konstantnog rasta broja zaraženih koronavirusom širom SAD.

Na proljeće, većina univerziteta je prešla na online nastavu. Studija univerziteta Džordž Mejson pokazala je da su tri četvrtine od 575 koledža nastavu prebacili na online i zatvorili kampuse.

"Proljetni raspust je bio idealna prilika da tranzicija prođe što bezbolnije", rekao je Majkl fon Friken sa univerziteta Džordž Mejson koji je radio na studiji. "Stigli smo do tačke u kojoj će univerziteti možda morati da se zatvore na duže, a sve je više pitanje balansiranja između finansija i bezbjednosti studenata".

U proteklim nedjeljama, mnogi univerziteti su zbog naglog skoka u broju oboljelih obustavili nastavu uživo, a među njima su Braun sa Roud Ajlenda, Univerzitet sjevernog Mičigena, Univerzitet Merilenda, Sirakuza u Njujorku, Univerzitet Pensilvanije.

Sa univerziteta Braun je saopšteno da je uočen porast broja pozitivnih na Kovid 19 među studentima i profesorima.

Od početka pandemije, registrovano je više od 321 hiljade zaraženih u kampusima, i 80 umrlih, prema podacima New York Timesa.

EU: 'Novi početak' za odnose EU i SAD

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at an EU summit in Brussels, Oct. 2, 2020.

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula van der Leyen i predsednik Evropskog savjeta Charles Michel pozdravili su "novi početak" boljih odnosa između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država nakon telefonskog razgovora sa novoizabranim predsjednikom SAD-a Joe Bidenom, javlja Euronews.

Van der Leyen je rekla da je Bidenu tokom telefonskog razgovora 24. novembra čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU i SAD-a", napisala je predsjednica EK na Twitteru, dodajući da "bliska saradnja jakih EU i SAD može da doprinese oblikovanju globalne agende zasnovane na saradnji, multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima".

Telefonski razgovor je obavljen nakon što je trenutna američka administracija počela proces tranzicije i priznala Bidena kao izabranog predsjednika SAD, što se desilo 21 dan nakon izbora.

Biden je već razgovarao sa nekoliko lidera zemalja EU među kojima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. U ovim razgovorima je rečeno da se planira raditi na "zajedničkim prioritetima" i "globalnim izazovima" sa novm američkom administracijom kao što su klimatske promjene.

Odnosi Brisela i Washingtona su se pogoršali nakon što je predsjednik Donald Trump, između ostalog, povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

Potvrđena izborna pobjeda Džozefa Bajdena u Mičigenu

Karavan vozila demonstranata koji je pozivao Birački odbor da potvrdi rezultate glasanja u Mičigenu (Foto: REUTERS/Rebecca Cook)

Državni birački odbor, koji čine po dva predstavnika republikanca i demokrata, sa tri glasa potvrdio je pobjedu Josepha Bidena, dok je jedan od članova odbora bio uzdržan.

To znači da je Biden u toj državi osvojio 154.000 glasova više od aktuelnog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Prema zakonima države Mičigen, Biden je osvojio ukupno 16 elektorskih glasova, a u odnosu na Trumpa slavio je za ukupno 2,8 procentnih poena – što je više u odnosu na druge države u kojima kampanja aktuelnog predsjednika dovodi u pitanje rezultate glasanja: Džordžiji, Arizoni, Viskonsinu i Pensilvaniji.

Građani Mičigena su se se izjasnili. Izabrani predsjednik Biden pobijedio je u državi Mičigen osvojivši više od 154.000 glasova, on će biti sljedeći predsjednik od 20. januara”, izjavila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer – dodavši da je vrijeme da se izbori ostave po strani.

Potvrdu rezultata izbora Trumpov tim označio je kao proceduralni korak – navodeći da nastavlja pravnu borbu.

Pravni tim aktuelnog predsjednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinijele da umjesto njega – izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama na kojima se spori tačnost, Trump i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Spor bi trebalo da se rasčistiti do osmog decembra kada bi sve američke države trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

SAD: Prioritet je provođenje plana vakcinacije

SAD: Prioritet je provođenje plana vakcinacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Izvještaj OSCE-a o kažnjavanju korupcije u BiH: Zatajenje sistema dovelo do nekažnjivosti

Vanredna sjednica VSTV-a, Sarajevo, 23. maj 2019.

Ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može se opisati kao “zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela”, jedan je od zaključaka Trećeg godišnjeg izvještaja o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti, koji je objavila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno u izvještaju za 2019. godinu, poređenjem rezultata i nalaza za 2017. i 2018. sa nalazima iz 2019. godine ukazuje na ukupno pogoršanje učinka sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije.

Rezultati iz 2019. godine pokazuju dramatičan pad, u cijeloj BiH, u broju optužnica u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa. U 2019. godini, tužilaštva su podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije. Predmeti korupcije srednjeg nivoa bilježe isti trend sa 15 podignutih optužnica za ovu kategoriju predmeta u 2019. godini”, nalazi su izvještaja OSCE-a.

Misija je ovaj pad uočila na državnom, nivou entiteta i na nivou Brčko distrikta BiH. Tužilaštvo BiH i Posebni odjel Republičkog javnog tužilaštva RS-a, nisu podigli nijednu optužnicu u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa u 2019. godini, te je u izvještaju navedeno da je rad ovih tijela u 2019. ispod svakog prihvatljivog standarda. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona također nisu podigli nijednu optužnicu u predmetima visoke korupcije, navodi OSCE.

Misija smatra da bi povećanje pristupa informacijama medijima i javnosti o aktivnostima tužilaštava, pogotovo u fazi istrage, bilo dobro mjesto da se počne rješavati ova praznina u pogledu odgovornosti. VSTV BiH [Visoko sudsko i tužilačko vijeće], tužilaštva i sudovi trebaju javnosti učiniti dostupnim smislene i detaljnije informacije o istragama, krivičnom gonjenju i suđenjima u predmetima, pogotovo u slučajevima kada postoji izražen interes javnosti”, navedeno je u izvještaju.

Stopa osuđujućih presuda u okončanim teškim predmetima korupcije općenito je pala u posljednje tri godine u sudovima u cijeloj BiH. U 2019. godini osuđeno je 11 osoba, od kojih pet po sklopljenom sporazumu o priznanju krivice, dok je osam optuženih oslobođeno krivice.

Niska stopa osuđujućih presuda u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa u BiH izaziva ozbiljnu zabrinutost, pogotovo kada se poredi sa stopom u predmetima korupcije uopšte, koja je u ovom periodu bila relativno visoka i stabilna”, stoji u izvještaju, te se dodaje da se druga skupina problema u predmetima visoke i korupcije srednjeg nivoa odnosi na nejasnu ili nepredvidljivu primjenu zakona od sudova.

Govoreći o dužini trajanja postupka, u izvještaju je navedeno da je trend u 2019. godini također negativan. Ozbiljna kršenja uočena su u praktično svim sudovima koji se bave teškim predmetima korupcije, sa izuzetkom sudova u Brčko distriktu. Prema nalazima Misije, situacija na Kantonalnom sudu u Sarajevu je ponajviše uznemirujuća – od 13 teških predmeta u radu, samo u dva predmeta je završen glavni pretres, dok je u 11 predmeta glavni pretres još uvijek u toku ili tek treba da započne.

Odgovornost VSTV-a

Misija je, u dijelu izvještaja o VSTV-u u kome analizira nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, navela primjer afere “Potkivanje”, u čijem centru se našao predsjednik ove institucije Milan Tegeltija. Ishod disciplinskog postupka je “očigledno suprotan odredbama Zakona o VSTV-u BiH koje predviđaju preduzimanje disciplinskih mjera protiv člana Vijeća, uključujući i predsjednika, a koje sežu do suspenzije i razrješenja sa dužnosti”, navodi Misija.

Prema Zakonu o VSTV-u BiH, članovi Predsjedništva VSTV-a BiH oslobođeni su od disciplinske odgovornosti, te stoga i mogućnosti privremenog udaljenja od vršenja dužnosti ili prestanka mandata. Ovo tumačenje Zakona o VSTV-u BiH tako je rezultiralo de facto nekažnjivošću predsjednika VSTV-a BiH – nosioca najviše pravosudne funkcije. Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost”, nalaz je Misije OSCE-a.

Kako se dalje navodi, dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao “nagrada”, ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još uvijek pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Izvještaj navodi kako se čini da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati.

Posljednjih godina Misija je uočila da VSTV BiH nije jedina pravosudna institucija koja pokazuje znakove nepoštivanja principa odgovornosti, nepristrasnosti i profesionalnosti, te da iste zabrinjavajuće tendencije ispoljavaju i Tužilaštvo i Sud BiH.

Odnos Tužilaštva BiH prema medijima i civilnom društvu pokazuje averziju prema nadzoru javnosti u radu na politički osjetljivim predmetima. Sa svoje strane, Sud BiH je također pokazao sve veći otpor prema nadzoru javnosti, posebno u pogledu tekućih reformi usmjerenih ka jačanju odgovornosti u pravosuđu uvođenjem strožih procedura podnošenja finansijskih izvještaja, navodi se u izvještaju.

Konačni indeksni rezultat za odgovor pravosuđa na korupcju u BiH u 2019. godini ostaje izuzetno loš i iznosi 18,27 od mogućih 40 bodova. Prosječni rezultati u produktivnosti su 3,72, kapacitetu 3,50 i efikasnosti 3,59, dok je pravičnost jedina od četiri dimenzije sa pozitivnim rezultatom – 7,46.

Od 15 preporuka izdatih u Izvještaju u 2018. godini, u pet preporuka Misija nije uočila nikakav napredak, za šest se može reći da je realizacija u toku, tri su djelimično realizovane, a samo jedna u potpunosti provedena.

Kod devet preporuka izdatih 2019. godine u Drugom izvještaju, Misija nije uočila nikakav napredak u odnosu na njih sedam, dok je provedba njih dvije u toku.

Ukupno gledajući, uzevši u obzir sve 24 preporuke zajedno, situacija je nezadovoljavajuća – napredak nije postignut u 12 preporuka, za osam preporuka realizacija je u toku, tri su djelimično realizovane i samo jedna u potpunosti provedena”, zaključeno je u posljednjem dijelu izvještaja u kojem je analizirano praćenje provođenja preporuka iz prethodnih izvještaja.

Nalazi do kojih je došla Misija OSCE-a u BiH bazirani su na osnovu praćenja rada pravosudnog sektora i koji se zasnivaju na analizi 302 predmeta korupcije praćena u 2019. godini. Ovaj veliki uzorak obuhvata sve teške i složene predmete korupcije koji se procesuiraju na teritoriji BiH, kao i značajan broj manjih predmeta korupcije, stoji u izvještaju.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG