Linkovi

Trostruko ubistvo u sačekuši uznemirilo Banja Luku


Mjesto ubistva
Mjesto ubistva

U Glamočanima kod Banjaluke, gdje je u ponedjeljak navečer ubijen poduzetnik Slaviša Krunić, njegov pratilac i, kako se sumnja, jedan od napadača, primjetne su jake policijske snage.

Na mjestu događaja su direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum i entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, kao i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS).

Istovremeno, u Skupštini Republike Srpske u Banjaluci, gdje su poslanici trebali razmatrati u nastavku sjednice izmjene Zakona o javnom redu i miru, Partija demokratskog progresa je zatražila da se sjednica odgodi zbog ubistava.

Slaviša Krunić prilikom gostovanja na FACE TV
Slaviša Krunić prilikom gostovanja na FACE TV

Srpska demokratska stranka je tražila i da se održi adhoc kolegij, a u ime kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić je zahtijevao i posebnu sjednicu zbog novonastale situacije i ubistva Slaviše Krunića.

"MUP-u se situacija otela kontroli. MUP treba podnijeti ostavku", kazao je Stanić.

Opozicioni poslanici zahtijevaju i prekid sjednice i najavljuju njeno napuštanje ukoliko se to ne desi.

Reagovao je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić koji se oglasio na svom Twitter profilu. On je napisao kako je likvidacija Slaviše Krunića "ubistvo s potpisom vlasti".

"Sve će to riješiti rezervni sastav policije", naveo je sarkastično ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, aludirajući na najave vlasti u Republici Srpskoj o uvođenju rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Jedan od očevidaca koji je želio ostati anoniman (ime poznato redakciji) je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je rafalnu pucnjavu čuo u trenutku kada se vraćao iz šetnje.

"Čuo se pucanj pištolja, vjerovatno uzvratna paljba. Policija je brzo reagovala, poprilično brzo je došla jedna patrola, a nakon toga još dvoja kola jedinice za podršku", kazao je naš sagovornik.

Ubistvo Slaviše Krunića za RSE je komentarisao i Aleksandar Trifunović, glavni urednik portala 'Buka'. On kaže kako se radi o šokantnom događaju.

"Lično sam se osjećao jako uznemireno kada sam sinoć saznao za ovu informaciju i mislim da se tako osjećala većina ljudi koji žive u Banjaluci i koji su tu vijest pročitali tokom noći i jutros", kaže.

"Pored svih floskula o bezbjednosti" nastavlja Trifunović, "policija, koja tragikomično kontroliše po glavnom banjalučkom trgu sve koji se kreću u grupama više od tri, prilaze im i legitimišu, desi se trostruko ubistvo kakvo smo mislili da pripada nekim zemljama u kojima je sigurnost, zaista, ugrožena.

"Imamo situaciju u kojoj je više nego jasno da je bezbjednosna situacija i u Banjaluci i u Republici Srpskoj narušena, da je to nešto što godinama komentarišu ovakvu situaciju, a da dobijamo informacije iz institucija koji treba da se bave bezbjednosti, da smo potpuno sigurni i da ne treba da se brinemo. Očigledno da treba da se brinemo i da trebamo dobiti informaciju za koga rade bezbjednosne službe, pod čijom su kontrolom", komentariše Trifunović.

Sinoć (22. aprila) u mjestu Glamočani kod Banjaluke ubijen je Slaviša Krunić, kao i jedan od njegovih pratilaca. Pored njih dvojice, ubijen je i Željko Kovačević za kojeg se sumnja da je jedan od napadača.

Kovačević je od ranije poznat policiji, a hapšen je u akciji 'Strijelac' zbog optužbi za provale i krađe na području Banjaluke. U Hrvatskoj je 2014. osuđen na 14 godina zatvora.

Odslužio je i 11 godina zatvora zbog razbojništva, a Interpol iz Zagreba za njim je raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i pljačke.

Krunić je vlasnik više preduzeća, između ostalih, agencije za obezbjeđenje objekata "Sector Security", kao i lanca pekara "Žitopeka".

Određene osobe koje se dovode u vezu s ubistvom biznismena Slaviše Krunića u naselju Glamočani nadomak Banje Luke već su uhapšene, potvrdio je premijer RS Radovan Višković nakon što se čuo s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem, objavljuje Klix.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković rekao je da se nada kako će do kraja dana biti riješen slučaj ubistva biznismena Slaviše Krunića u Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG