Linkovi

Hahn: Nagraditi Balkan za političke kompromise


Johanes Han, komesar Evropske unije za susetsku politiku i pregovore o proširenju
Johanes Han, komesar Evropske unije za susetsku politiku i pregovore o proširenju

“Politički kompromis na Balkanu treba da bude nagrađen”, poručio je Johannes Hahn, komesar Evropske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, uoči sjednice Evropskog saveta zakazane za utorak.

Hahn je pozvao ministre Evropske unije da pokrenu pregovore o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom, rekavši da će to biti važan signal za čitav region.

Hahn je, uoči sastanka Saveta EU, koji će razmotriti politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracije, ponovio da je Sjeverna Makedonija učinila ono što je zatraženo od nje i upozorio da svako odlaganje datuma za početak pregovora predstavlja određeni rizik.

Naglasio je da ako zemlja koja ulaže velike napore u evropsku perspektivu i njeni lideri pokažu hrabrost u postizanju kompromisa i ona za to ne bude nagrađena, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć u cijelom regionu zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, koji je mjesecima u zastoju, Hahn je ukazao da bi dvije strane trebalo da budu nagrađene ako nastave razgovore.

“Nasuprot tome, oni nemaju motiv. Savet EU bi trebalo da shvati koliko je važan taj signal za cijeli region", rekao je Hahn.

Inače, prema nezvaničnim informacijama od izvora iz evropskih institucija, nekoliko medija je prethodnih dana objavilo da Savjet Evropske unije neće u junu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da će ta odluka biti donesena u oktobru.

Podsjećajući da je proteklo godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma, kojim je okončan višedecenijski spor Makedonije i Grčke zbog imena, Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ukazala je da bi se trebalo podsjetiti na važne korake, kako je rekla, preduzete na Balkanu.

“Nadam se da će države članice to da zapamte i prepoznaju napredak tako što će narednih dana da donesu važnu odluku o otvaranju pregovora o prijemu za Sjevernu Makedoniju i Albaniji, što bi, vjerujem, trebalo da bude učinjeno što je prije moguće”, rekla je odlazeća evropska zvaničnica Mogherini.

Korupcija i politička nestabilnost država kandidatkinja za otvaranje pregovaračkog procesa sa EU, kako se može čuti u evropskim krugovima, neki su od glavnih razloga za sumnjičavost dijela članica koje o tome odlučuju ove nedjelje. To međutim, uverava Miroslav Lajčak, ne mora biti glavni kriterijum za davanje zelenog svjetla.

"Da, postoji politička kriza u Albaniji, u to nema sumnje. Ali otvaranje pregovora nije isto što i njihovo zatvaranje i to je proces koji mi u potpunosti kontrolisemo. Dakle, mogu da započnu pregovore, što ne znači i njihovo okončanje. U isto vrijeme to jača EU...", rekao je Lajčak.

Evropska komisija je krajem maja preporučila bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG