Linkovi

Policija: Osam mrtvih u centru Jehovnih svjedoka u Hamburgu


Policija na mjestu zločina u Hamburgu.
Policija na mjestu zločina u Hamburgu.

U pucnjavi u dvorani Jehovinih svjedoka u njemačkom gradu Hamburgu ubijeno je osam ljudi, među kojima je i počinilac, saopštila je policija u petak. Nije poznat broj ranjenih ljudi, od kojih su neki teže povrijeđeni.

Još uvijek nema riječi o mogućem motivu pucnjave u četvrtak uveče koja je zapanjila drugi po veličini njemački grad.

Njemački kancelar Olaf Scholz, bivši gradonačelnik Hamburga, opisao je pucnjavu kao „brutalni čin nasilja”.

Policija je tokom noći saopštila da vjeruje da je bio samo jedan napadač, te da bi to mogla biti osoba koja je pronađena mrtva u zgradi.

Istražitelji su radili cijelu noć kako bi osigurali dokaze. U petak ujutro, forenzičari u zaštitnim bijelim odijelima i dalje su se mogli vidjeti ispred zgrade.

Zvaničnici Hamburga rekli su da će u petak popodne biti održana konferencija za novinare na kojoj će se razgovarati o detaljima.

David Semonian, glasnogovornik Jehovinih svjedoka sa sjedištem u SAD-u, rekao je u izjavi poslanoj e-poštom rano u petak da članovi „širom svijeta žale za žrtvama ovog traumatičnog događaja”.

Poprište pucnjave bila je Dvorana Kraljevstva Jehovinih svjedoka, udaljena kilometara od centra Hamburga.

Portparol policije Holger Vehren rekao je da je policija upozorena na pucnjavu oko 21:15 sati i brzo su bili na licu mesta.

On je rekao da su nakon što su policajci stigli i zatekli ljude sa očiglednim ranama od vatrenog oružja u prizemlju, čuli pucanj sa gornjeg sprata i da su gore zatekli smrtno ranjenu osobu koja je možda bila počinilac. Rekao je da policija nije morala da koristi svoje vatreno oružje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG