Linkovi

Hamas napustio pregovore o primirju, nastavak iduće nedjelje


Izraelski tenk kreće se duž granice Izraela sa Gazom, gledano preko zastave Izraela koja se viori, iz južnog Izraela, 6. marta 2024.
Izraelski tenk kreće se duž granice Izraela sa Gazom, gledano preko zastave Izraela koja se viori, iz južnog Izraela, 6. marta 2024.

Hamas je u četvrtak saopštio da je njihova delegacija napustila Kairo, mjesto gdje se vode pregovori o novom primirju u sukobu sa Izraelom, i dodao da će se razgovori nastaviti sljedeće nedjelje.

Saopštenje Hamasa uslijedilo je nakon višenedjeljnih napora Sjedinjenih Država, Egipta i Katara da se stvori plan koji bi uključivao prekid borbi na oko šest nedjelja, zajedno sa oslobađanjem nekih talaca koje drže ekstremisti u Gazi i nekih zatvorenika koje drži Izrael.

Izrael nije odmah komentarisao posljednji razvoj događaja, a prethodno je odbacio zahtjeve Hamasa da se izraelske snage u potpunosti povuku iz Pojasa Gaze. Izraelska vlada navodi da je posvećena cilju eliminacije Hamasa nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Vjeruje se da militantni Palestinci i dalje drže oko 100 talaca zarobljenih tokom napada, zajedno sa posmrtnim ostacima 30 drugih.

Izraelska vojska saopštila je prethodno u četvrtak da je izvršila racije i uništila štab militanata u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izraelske trupe izvele operacije u oblasti Kan Junisa, uključujući lociranje skladišta za proizvodnju oružja.

U izraelskim operacijama u Gazi takođe je ubijeno oko 10 ekstremista proteklog dana, saopštila je vojska.

Vršilac dužnosti humanitarnog koordinatora UN-a za palestinske teritorije rekao je u srijedu da su raseljeni Palestinci koji su se sklonili u blizini Rafaha, duž granice Gaze sa Egiptom, počeli da napuštaju to područje jer se plaše upozorenja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o predstojećem vojnom upadu do ramazana.

"Vratili su se na sjever u Deir Balah, neki u Kan Junis, a mnogi od njih su otišli u Al Mavasi — što je oblast na pješčanim dinama na obali", rekao je Jamie McGoldick novinarima.

McGoldick, koji se upravo vratio iz dvodnevne posjete Gazi, također je rekao da humanitarni radnici pripremaju dvostruke planove za vanredne situacije - jedan u iščekivanju mogućeg prekida vatre, a drugi u slučaju izraelskog upada u Rafah.

Izrael je saopštio da će premjestiti Palestince na sigurno prije napada na Rafah, ali ne i gdje će biti poslati.

U nemogućnosti da bezbjedno unapreijd pozicionira zalihe pomoći unutar Gaze, McGoldick je rekao da ni humanitarni radnici, ni Palestinci koji traže bezbjednost, nemaju "lake opcije" na raspolaganju.

On je također rekao da su zvaničnici UN dobili "zeleno svjetlo" od Izraela da počnu da koriste put koji je ranije bio rezervisan isključivo za izraelske snage. Magistrala sjever-jug koja ide paralelno sa istočnom granicom Gaze omogućiće da pomoć dođe preko prelaza Kerem Šalom i Rafa i da ide direktno na sjever, do kojeg je bilo teško doći.

Ujedinjene nacije planiraju da u četvrtak obave izviđanje puta, da provjere da na njemu nema eksploziva i pronađu odgovarajuća mjesta za skladištenje i distribuciju, vjerovatno fudbalski stadion, rekao je on.

Korištene su neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG