Linkovi

Hamas vježbao na vidnom mjestu, nekoliko sedmica prije proboja granice


Fotografija koju je Hamas pokazuje uvježbavanje militanata prije upada u Izrael
Fotografija koju je Hamas pokazuje uvježbavanje militanata prije upada u Izrael

Manje od mjesec dana prije nego što su Hamasovi militanti probili izraelski visokotehnološki "Gvozdeni zid" i pokrenuli napad u kojem je poginulo više od 1.200 Izraelaca, vježbali su na vrlo javnoj generalnoj probi.

Dvominutni propagandni video koji je Hamas objavio na društvenim mrežama 12. septembra prikazuje militante kako koriste eksploziv da probiju repliku granične kapije, uđu u kamione i zatim se premještaju zgradu po zgradu kroz punu rekonstrukciju izraelskog grada, pucajući iz automatskog oružja na papirne mete nalik ljudskim siluetama.

U vježbi militantne grupe nazvanoj operacija “Jaki stub” također su bili militanti u oklopima i borbenim uniformama koji su izvodili operacije koje su uključivale uništavanje maketa betonskih tornjeva i komunikacijskih antena, baš kao što su to činili u smrtonosnom napadu prošle subote.

Iako su visoko cijenjene izraelske sigurnosne i obavještajne službe očito bile uhvaćene na nespremne, čini se da je grupa sakrila svoje opsežne pripreme za smrtonosni napad na vidiku.

"Očigledno je bilo upozorenja i indicija koje je trebalo uvažiti", rekao je Bradley Bowman, bivši oficir američke vojske koji je sada viši direktor Centra za vojnu i političku moć pri Fondaciji za odbranu demokratija, istraživačkom institutu u Washingtonu. “Ili su ih možda vidjeli, ali nisu pokrenuli neophodne pripreme da spriječe da se dogode ovi užasni teroristički akti.”

Associated Press je pregledao i provjerio ključne detalje iz desetina video zapisa koje je Hamas objavio tokom prošle godine, prvenstveno putem aplikacije za društvene mreže Telegram.

Koristeći satelitske snimke, AP je uporedio lokaciju maketnog grada s komadom pustinje izvan Al-Mawasija, palestinskog grada na južnoj obali pojasa Gaze. Veliki natpis na hebrejskom i arapskom na kapiji kaže "Horesh Yaron", naziv kontroverznog izraelskog naselja na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali.

Bowman je rekao da postoje indicije da je Hamas namjerno naveo izraelske zvaničnike da povjeruju da se sprema da izvrši napade na Zapadnoj obali, a ne u Gazi. Također je potencijalno značajno to što se vježba održava svake godine od 2020. u decembru, ali je pomaknuta za skoro četiri mjeseca ove godine kako bi se poklopila s godišnjicom izraelskog povlačenja iz Gaze 2005. godine.

U zasebnom videu objavljenom u Telegramu sa prošlogodišnje vježbe Strong Pillar 28. decembra, prikazani su borci Hamasa kako jurišaju na nešto što se čini kao maketu izraelske vojne baze, zajedno s modelom tenka u punoj veličini s izraelskom zastavom koja se vijori sa kupole. Naoružani napadači se kreću kroz zgrade od blokova od šljunka, hvatajući druge muškarce koji igraju uloge izraelskih vojnika kao talaca.

Vježba proboja zida
Vježba proboja zida

Michael Milshtein, penzionisani izraelski pukovnik koji je prethodno vodio vojno obavještajno odjeljenje koje je nadgledalo palestinske teritorije, rekao je da je upoznat sa Hamasovim video snimcima, ali je i dalje bio zatečen ambicijom i razmjerom subotnjeg napada.

„Znali smo za bespilotne letjelice, znali smo za mine, znali smo za cyber napade i pomorske snage... Iznenađenje je bila koordinacija između svih tih sistema“, rekao je Milshtein.

Sjeme neuspjeha Izraela da predvidi i zaustavi subotnji napad seže najmanje jednu deceniju unazad. Suočen s ponavljajućim napadima Hamasovih militanata koji prolaze kroz tunel ispod izraelske granične ograde, premijer Benjamin Netanyahu predložio je vrlo konkretno rješenje - izgraditi veći zid.

Uz finansijsku pomoć američkih poreskih obveznika, Izrael je završio izgradnju projekta vrijednog 1,1 milijardu dolara za jačanje svoje postojeće odbrane duž svoje kopnene granice sa Gazom od 40 milja 2021. Nova, nadograđena barijera uključuje „pametnu ogradu“ do 6 metara visok, okićen kamerama koje mogu vidjeti u mraku, žiletom i seizmičkim senzorima koji mogu otkriti kopanje tunela više od 200 stopa ispod. Stražarska mjesta s posadom zamijenjena su betonskim kulama na kojima su postavljeni mitraljezi na daljinsko upravljanje.

"U našem susjedstvu, moramo se zaštititi od divljih zvijeri", rekao je Netanyahu 2016., misleći na Palestince i susjedne arapske države. “Na kraju dana, kako ja to vidim, postojaće ograda poput ove koja okružuje Izrael u cijelosti.”

Ubrzo nakon zore u subotu, borci Hamasa probili su Netanyahuov zid za nekoliko minuta. I oni su to učinili relativno jeftino, koristeći eksplozivna punjenja da razbiju rupe u barijeri, a zatim šaljući buldožere da prošire proboje dok su borci prolazili na motociklima i kamionetima. Kamere i komunikacionu opremu bombardovali su komercijalnim dronovima koji su bili prilagođeni za bacanje ručnih granata i minobacačkih granata - taktika posuđena direktno sa bojišta Ukrajine.

Snajperisti su uništili izraelske sofisticirane robopuške gađajući njihove otkrivene kutije sa municijom, uzrokujući da su eksplodirale. Militanti naoružani jurišnim puškama preplovili su izraelsku odbranu pod paraglajderima, obezbjeđujući Hamasove zračne snage uprkos nedostatku aviona. Sve sofisticiranije domaće rakete, sposobne da pogode izraelski grad Tel Aviv, nadomjestile su nedostatak teške artiljerije.

Satelitski snimci koje je analizirao AP pokazuju ogromnu štetu nanesenu na jako utvrđenom graničnom prijelazu Erez između Gaze i Izraela. Slike snimljene u nedjelju i analizirane u utorak pokazale su zjapeće rupe u tri dijela graničnog zida, najveća od preko 70 metara širine.

Nakon što je zid probijen, video prikazuje usamljeni izraelski borbeni tenk kako juri na mjesto napada, da bi bio napadnut i brzo uništen u plamenu loptu. Hamas je tada onesposobio radio tornjeve i radarske lokacije, vjerovatno ometajući sposobnost izraelskih zapovjednika da vide i razumiju razmjere napada.

Snage Hamasa također su napale obližnju vojnu bazu u blizini Zikima, upuštajući se u intenzivnu vatrenu borbu s izraelskim trupama prije nego što su pregazile položaj. Video snimci koje je objavio Hamas prikazuju slikovite scene sa desetinama mrtvih izraelskih vojnika.

Zatim su se raspršili širom sela južnog Izraela, napali kibuce i muzički festival. Na tijelima nekih od militanata Hamasa ubijenih tokom invazije nalazile su se detaljne mape koje pokazuju planirane zone i rute napada, prema slikama koje su objavili izraelski hitni službenici koji su pronašli neke od leševa. Izraelske vlasti objavile su u srijedu da su pronašle tijela oko 1.500 militanata Hamasa, iako nisu navedeni detalji o tome gdje su pronađena ili kako su umrli.

Vojni stručnjaci rekli su za AP da je napad pokazao nivo sofisticiranosti koji Hamas ranije nije pokazivao, što vjerovatno sugerira da su imali vanjsku pomoć.

"Upravo sam bio impresioniran sposobnošću Hamasa da koristi osnove kako bi mogao probiti zid", rekao je penzionisani potpukovnik američke vojske Stephen Danner, borbeni inženjer obučen za izgradnju i probijanje odbrane. „Činilo se da su u stanju da pronađu te slabe tačke i brzo prodru, a zatim iskoriste taj proboj.”

Ali Barakeh, visoki dužnosnik Hamasa sa sjedištem u Bejrutu, priznao je da je grupa tokom godina primala zalihe, finansijsku podršku, vojnu ekspertizu i obuku od svojih saveznika u inostranstvu, uključujući Iran i Hezbolah u Libanu. Ali on je insistirao da je nedavna operacija proboja izraelske granične odbrane domaća, a tačan datum i vrijeme napada znalo je samo nekolicina komandanata unutar Hamasa.

Detalji operacije su držani toliko čvrsto da su neki borci Hamasa koji su učestvovali u napadu u subotu vjerovali da idu samo na još jednu vježbu, pojavljujući se u uličnoj odjeći, a ne u uniformama, rekao je Barakeh.

Razorni iznenadni napad proteklog vikenda uzdrmao je političku podršku Netanyahuu u Izraelu, koji je nastavio s velikim trošenjem za izgradnju zidova, uprkos upozorenjima nekih unutar vlastitog kabineta i vojske da to vjerovatno neće uspjeti.

U danima otkako je Hamas udario, visoki izraelski zvaničnici su uglavnom odbacivali pitanja o zidu i očiglednom neuspjehu obavještajnih službi. Kontraadm. Daniel Hagari, glavni glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga, priznao je da vojska duguje javnosti objašnjenje, ali je rekao da sada nije vrijeme.

„Prvo se borimo, a onda istražujemo“, rekao je.

U svom nastojanju da izgradi granične zidove, Netanyahu je našao entuzijastičnog partnera u tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je hvalio Netanyahuov Gvozdeni zid kao potencijalni model za proširenu barijeru koju je planirao za južnu granicu SAD-a s Meksikom.

Pod Trumpom, SAD su proširile zajedničku inicijativu s Izraelom započetu pod Obaminom administracijom za razvoj tehnologije za otkrivanje podzemnih tunela duž granične odbrane Gaze. Od 2016. godine, Kongres je izdvojio 320 miliona dolara za projekat.

Ali čak i sa svim svojim visokotehnološkim napravama, Gvozdeni zid je i dalje uglavnom bio samo fizička barijera koja se mogla probiti, rekao je Victor Tricaud, viši analitičar konsultantske firme Control Risks sa sjedištem u Londonu.

„Ograda, bez obzira na to koliko senzora... bez obzira koliko duboko sežu podzemne prepreke, na kraju, to je zapravo metalna ograda“, rekao je. “Eksplozivi, buldožeri na kraju mogu proći kroz njega. Ono što je bilo izvanredno je Hamasova sposobnost da sve pripreme drži u tajnosti.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG