Linkovi

U Francuskoj, raste potražnja za halal hranom i proizvodima


Halal hrana na policama Core, u Francuskoj
Halal hrana na policama Core, u Francuskoj
Ramazan, mjesec posta, u punom je zamahu za muslimane diljem svijeta. U Francuskoj, on podvlači rastući utjecaj i moć muslimanskih kupaca. U pariškoj četvrti Livry-Gargan trgovine i proizvođači trude se zadovoljiti potražnju za halal proizvodima.

Subotnje jutro u supermarketu Cora, u Livry-Garganu, multietničkoj, radničkoj četvrti u sjevernom dijelu Pariza.

U jednom prolazu trgovine vlada posebna živost – muslimanski kupci užurbano kupuju posebne namirnice za večernji obrok kojim prekidaju post.
Fatima Assani traži sastojke za jela iz njenog rodnog Maroka.

“Radim, za navečer, jednu posebnu juhu i radim brik [punjeno lisnato tijesto, slično bureku] i još minijaturne brioche kruščiće."

Poput Fatime Assani i mnogi drugi od oko pet milijuna muslimana, koliko se procjenjuje da ih živi u Francuskoj, traže halal proizvode; njihova prodaja raste 10 do 15 posto godišnje.

Abbas Bendali, iz francuske marketing agencije Solis, kaže da potražnja za halal proizvodima svoju kulminaciju dostiže tijekom ramazana; za trgovine poput Core, dodaje on, to znači posao u iznosu od nekih 430 milijuna dolara.

“Bilježimo pojačanu aktivnost isporučitelja, supermarketi su dobro opskrbljeni halal proizvodima i drugom prigodnom robom... a halal proizvodi se i puno reklamiraju.”

Ovog ramazana, primjerice, vodeći brend halal mesa – Isla Delice – po prvi put je pokrenuo nacionalnu TV kampanju.I supermarketi poput Core vode vlastite ramazan reklamne kampanje. Šef područnog ureda Mathias Michenaud kaže – moramo opskrbljivati raznoliku klijentelu.

“Imamo velike obitelji koje jedu tradicionalnu hranu i više kuhaju. A imamo i suvremene parove ili samce, ljude koji su rođeni ovdje, koji su prihvatili francusku kuhinju i kojima je, iznad svega, važna praktičnost.”

Ta klijentela traži tradicionalne proizvode sa Bliskog Istoka i iz Afrike, ali i zapadna jela, uključujući patku... a neki, poput poslovne žene Mounire Ben Maamar, čak i fois gras, paštetu od pačjih ili guščijih jetrica.

“Radim i nemam vremena kuhati, svakako ne svaki dan. Zato tražim proizvode koje je lako pripremiti – meso, kobasice, gotova jela.”

Halal proizvodi ponekad izazivaju podozrivost kod nemuslimanskog stanovništva Francuske. Najnovija je kontroverza bila o praksi halal klanja.

“Istina je da su te optužbe pogodile francuske muslimane," kaže Abbas Bendali. "U ekonomskom smislu, potkopale su neke projekte i lansiranje nekih proizvoda.”

Dobar dio rasprave vodi se i o ponudi. Muslimanski kupci poput Mounire Ben Amaar, kažu da nema dovoljno raznolikosti, a žale se i da su cijene halal proizvodima previsoke.

No, s brzim rastom halal tržišta u Francuskoj, koje je sada u nekim područjima veće nego ono s organski uzgojenim proizvodima, analitičari predviđaju da neće trebati dugo da muslimanski potrošači dobiju ono što žele.
XS
SM
MD
LG