Linkovi

Hakaton za djevojke: promocija žena u digitalnom sektoru


Pobjednički tim Smart Buddy (Izvor: IT Girls)
Pobjednički tim Smart Buddy (Izvor: IT Girls)

U Sarajevu je održan prvi  hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH u partnerstvu sa Evropskom unijom u BiH, kojim se obilježava EU Code Week. Na hakatonu su učestvovale 83 djevojke iz 22 grada u BiH i one su imale priliku ponuditi svoja IKT rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze. 

Autor: Jelena Kalinić/IT Girls

U Sarajevu je održan prvi hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH u partnerstvu sa Evropskom unijom u BiH, kojim se obilježava EU Code Week. Na hakatonu su učestvovale 83 djevojke iz 22 grada u BiH i one su imale priliku ponuditi svoja IKT rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze.

U prostorijama HUB387 u Sarajevu u petak i subotu, 18. i 19. oktobra ove godine, bila je velika gužva. Međutim, bila je to jedna od onih gužvi koje volimo i koje imaju smisla: promocija ravnopravnosti žena u IT industriji i svojevrsno slavljenje žena u digitalnom sektoru.

“Radimo zajedno, iza ovog prelijepog projekta koji se zove IT Girls, a koji je podržan od tri UN agencije – UNICEF, UN Women i UNDP skupa sa EU. Radujem se uzbudljivom i plodonosnom hakatonu na kojem će ove mlade žene demonstrirati svoje mogućnosti u rješavanju društvenih, ekoloških i drugih problema”, rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH poručivši učesnicama hakatona da istraju i da ne odustanu od onoga što vole i žele raditi.

“Vjerujte u sebe, i podržavajte jedna drugu u tome što radite. Danas ste ovdje na hakatonu, ali ovo zajedničko druženje je puno više od toga”, dodala je Sinanoglu.

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH (Izvor: IT Girls)
Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH (Izvor: IT Girls)

Ovaj hakaton je zvanično trajao preko 36 sati, a nastupilo je 18 timova djevojaka iz različitih dijelova BiH. Posebno je važno da su za učešće ohrabrivane i djevojke koje dolaze iz manjih sredina. Tako učesnice hakatona dolaze iz Novog Travnika, Sarajeva, Živinica, Visokog, Bihaća, Cazina, Turbeta, Travnika, Viteza, Drvara, Hadžića, Živinica, Ilijaša, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle, Kiseljaka, Bugojna, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Busovače, Banjaluke i Prijedora.

“Kada vas vidim u ovolikom broju na ovom mjestu, vidim da se promjena već dešava. Želim da budete odlučne, da kažete kako je svijet vaš i da znate da možete sve što želite i da vas niko ne ograničava u bilo čemu samo zato što ste djevojke. Pozivam vas da budete aktivne, ne samo na ovom hakatonu i u onom čime se bavite, već i u društvu i vašim zajednicama”, poručio je učesnicama #CodeLikeITGirl hakatona Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u pozdravu prije početka takmičenja.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU (Izvor: IT Girls)
Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU (Izvor: IT Girls)

Timovi na hakatonu su imali i svoje mentorice, žene iz IT sektora koje su zaista „role models“ današnjice. U toku takmičenja, djevojke su bile upoznate i sa nizom alata i metoda, tako da hakaton nije bio samo takmičenje, nego i učenje „na mjestu“. Razvoj ideje i dolazak do rješenja su ključne stvari #CodeLikeITGirl. Djevojke su imale prilike uče kroz razvoj Business Model Canvasa, da savladaju osnove Python programskog jezika, alate Power BI i Power Apps, načela upotrebe grafičkih elemenata prilikom razvoja mobilnih aplikacija, razvoj vizuelnog identiteta, te osnove digitalnog marketinga.

Djevojke su na hakatonu ponudile svoja rješenja za obrazovanje, kao aplikaciju za mogućnost vršnjačkog tutorstva, aplikacije za plaćanje karti za gradski saobraćaj putem mobitela, aplikaciju traženja dostupnih darovatelja krvi, korištenje solarne energije za punjenje mobitela, stvaranje personaliziranog dnevnog rasporeda. Bilo je tu i ideja za aplikacije koje izračunavaju povećanje ili uštedu potrošnje električne energije pri smanjenju ili povećanju temperature prostorije te niz drugih stvari.

Pobjednički tim je Smart Buddy, za ideju i razvoj mobilne aplikacije koja pomaže učenje i promoviše vršnjačko tutorstvo.

”Razmišljale smo o problemima učenika i studenata i tako je i došlo do toga da se bavimo ciljem održivog razvoja broj 4, omogućavanjem kvalitetnog obrazovanje za sve. Uključile smo u razmatraranje i rješenje inkluzivno obrazovanje i ovo što smo predstavile nudimo osnovcima, srednjoškolcima i studentima. Hakaton je zaista moćno djelovao na nas, uživale smo, radile smo puno na kodu i koristile neke nove alate i napravile mobilnu aplikaciju. Presretne smo što je naša ideja prepoznata kao najbolja jer je zaista bilo mnogo odličnih projekata. Radujemo se nastavku rada na ideji, i nestrpljive smo da ta faza u kojoj ćemo raditi uz profesionalnu i mentorsku podršku i počne”, izjavila je u ime tima Lejla Omerović,najmlađa članica tima.

„Obrazovanje je stub svakog društva i razvili smo način kako svako može sebe unapređivati“, rekla je za Glas Amerike Dženita Đulović, članica tima Smart Buddy, i dodala kako planiraju nastaviti razvijati prototip aplikacije. Tim, koji su činile Dženita, Amina Hodžić, Azemina Čelebić i Lejla Omerović, čeka mentorska i profesionalna podrška za razvoj ideje.

Žiri je odlučio da su dva tima imala podjednako sjajne ideje i prototipe, i to Girls Power, tim srednjoškolki
iz Istočnog Sarajeva i tim Five Nine iz Mostara i Gračanice. Njima će biti omogućena profesionalna i mentorska podrška za dalji razvoj rješenja i prilika da se priključe startap zajednici uz podršku IT Girls inicijative i HUB387. Žiri je odlučio da dodijeli i Specijalnu nagradu koja će djevojkama iz tima Solar Girls omogućiti da se povežu sa hardverskom zajednicom u zemlji i usavrše svoj prototip.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada.

XS
SM
MD
LG