Linkovi

Hahn: Nezahvalno je prognozirati datum dobivanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU


Arhiv - Johannes Hahn
Arhiv - Johannes Hahn

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn nije u mogućnosti reći datum kada će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Evropsku uniju.

Hahn je u Sarajevo doputovao jutros i sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prvim ljudima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu.

Hahn je poručio bosanskohercegovačkim zvaničnicima da se suzdrže od prognoza da će Bosna i Hercegovina status kandidata dobiti do 1. novembra ove godine.

„To se može desiti ranije. Može se desiti i kasnije”, rekao je Hahn, dodavši da može doći do razočarenja ako se kandidatski status nije dobije do 1. novembra.

Dostavljanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije, kako kaže Hahn, nije završen posao, već se radi o samo jednom koraku naprijed.

„Ali potrebno je da još brojni drugi (koraci) nakon toga uslijede”, dodao je Hahn.

Vlasti su dostavile odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, ali nedostaju odgovori na 22 pitanja.

Hahn od bosanskohercegovačkih političara očekuje da što prije formiraju vlast, dodavši da će mišljenje na pitanja iz Upitnika biti dostavljeno do maja ove godine.

Kaže da je razočaran sporošću vlasti u Bosni i Hercegovini, navodeći primjer da dvije godine nije imenovana kontakt osoba sa saradnju sa Europolom, kriminalističkom obavještajnom agencijom Evropske unije.

XS
SM
MD
LG