Linkovi

BiH

RSE: BiH neće dobiti status kandidata do kraja godine?


Bosnia Western Balkan Prime Ministers Meeting
Bosnia Western Balkan Prime Ministers Meeting

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn dao je do znanja vlastima BiH da ne mogu očekivati dobijanje statusa kandidata ove godine, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Ovo saznanje prizilazi iz pisma koje je Hahn poslao predsjedavajućem spoljnopolitčkog komiteta Evropskog Parlamenta Davidu McAllisteru, u kojem ga obavještava o nedavnoj zvaničnoj posjeti Sarajevu

“Upozorio sam lidere BiH protiv nerealnih očekivanja ove godine. Naglasio sam da ne postoji automatizam između mišljenja i statusa kandidata, i jasno sam stavio do znanja da se reforme moraju dogoditi prije nego što se razmotre dalji koraci u Evropskim integracijama”, podvukao je Hahn u pismu u kojem RSE ima uvid.

Prema navodima u ovom pismu, komesar Hahn je upozorio, da članice EU imaju potrebu da vide da su lideri BiH “ozibljni I kredibilni” kada je u pitanju usvajanje I implementacija reformi, naročito onih koje se tiču migracije I imenovanja kontakta za Europol.

“Ja sam takođe podvukao da je Evropska komisija kao i cijela Evropska unija posvećena da pomogne naporima BiH, međutim da su isključivo izabrani bosanskohercegovački lideri oni koji mogu ispuniti očeivanja građana”, naveo je Hahn u pismu.

Evropski komesar je u ovom pismu naglasio da se sastao sa predstavnicima institucija i civilnog društva, u cilju pripreme mišljenja EK o spremnosti Bosne I Hercegovine da postane zemlja kandidat za punopravno člantsvo u EU.

Kako stoji u pismu, one je sve sagovornike informisao da će mišljenje predstavljati sveobuhvatnu mapu puta oko toga šta se očekuje od BiH da bi dalje napredovala ka Evropskoj uniji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG