Linkovi

Hagel: Evropski saveznici moraju uložiti više u sigurnost


Američki ministar obrane Chuck Hagel
Američki ministar obrane Chuck Hagel
U Brusselsu je američki ministar obrane Chuck Hagel pozvao ostale članice NATO-a da odgovore na prijetnju koju predstavljaju dogadjanja u Ukrajini i ruska uloga u tome.

Milicije koje podržava Rusija i dalje se bore s vladinim snagama na istoku Ukrajine, što, kako kaže američki ministar obrane Hagel, ne predstavlja izazov samo Kijevu, nego i Sjeverno-atlantskom savezu.

“Moramo održati kredibilitet našeg saveza, kao i medjunarodni red , red koji se sedam decenija održava putem evropske sigurnosti.

Govoreći nakon susreta NATO zemalja u Brusselsu, gospodin Hagel je rekao da će potreba za novim mjerama sigurnosti zahtijevati od evropskih saveznika da ulože više sredstava. To bi se trebalo dogoditi prije summita u septembru, kazao je Hagel i dodao:

“Članovi NATO-a bi na septembarski summit trebali doći nakon što već poduzmu korake u pravom smjeru .”

Sastanak članica NATO-a se takodjer bavio promjenom uloge saveznika u Afghanistanu. Borbena uloga NATO-a će se uskoro završiti, te Savez priprema jednu snagu koja bi suradjivala s američkim trupama u nastavku pružanja podrške afghanistanskoj vojsci, kao i u borbi protiv terorizma.

Medjutim, evropske se zemlje ne slažu lako kada je u pitanju obrana, kaže Raoul Ruparel iz Instituta Otvorena Evropa.

“Ukrajinska kriza je još jednom naglasila podjele unutar Evrope , posebno kada je u pitanju vanjska politika, ili bilo kakva vrsta intervencija u stranoj zemlji.”

To je pitanje izazov NATO savezu još od raspada Sovjetskog Saveza prije više od 20 godina, a saveznici se s tim nose i nakon 10 godina u Afghanistanu - sve to dok se pojavljuju nove i neočekivane prijetnje svijetu.
XS
SM
MD
LG